EDITOR'S PICK

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η WSJ έκανε crash test στα γιαούρτια ΦΑΓΕ και Chobani

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η WSJ έκανε crash test στα γιαούρτια ΦΑΓΕ και Chobani

Πηγή Φωτογραφίας: Αχαϊκή Πολιτεία, Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές για την ίδια κατηγορία προϊόντων, έψαξε να βρει η Wall Street Journal, συγκρίνοντας μεταξύ άλλων και τα γιαούρτια Total και Chobani, που προωθούνται ως ελληνικά. 

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές για την ίδια κατηγορία προϊόντων, έψαξε να βρει η Wall Street Journal

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές για την ίδια κατηγορία προϊόντων, έψαξε να βρει η Wall Street Journal, συγκρίνοντας μεταξύ άλλων και τα γιαούρτια Total και Chobani, που προωθούνται ως ελληνικά.

Οπως αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού μέσου, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία από ερευνητές διατροφής, ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και γονείς σχετικά με την ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή. Πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένους κινδύνους παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης.

Για να εντοπίσουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, οι διατροφολόγοι συστήνουν στους καταναλωτές να ελέγχουν τις ετικέτες, αναζητώντας συστατικά που κανονικά δεν θα έβρισκαν στο σπίτι τους.

Για την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων προϊόντων, οι εταιρείες συνήθως τροποποιούν χημικά τα τρόφιμα για να δημιουργήσουν συστατικά που δεν βρίσκει κανείς στη φύση, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, που προέρχεται από σπόρους σόγιας. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν επίσης συχνά συστατικά που ενισχύουν τη γεύση, το χρώμα ή την υφή ενός τροφίμου. Εάν ένα τρόφιμο έχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά, θεωρείται γενικά υπερεπεξεργασμένο, σύμφωνα με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα ταξινόμησης που δημιουργήθηκε από επιστήμονες στη Βραζιλία.

Από τη μεριά τους, οι εταιρείες τροφίμων αμφισβητούν την ιδέα ότι τα προϊόντα τους είναι ανθυγιεινά και λένε ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι βολικά και οικονομικά.

H WSJ, συνέκρινε εξαιρετικά επεξεργασμένες και λιγότερο επεξεργασμένες εκδοχές πολλών τροφίμων της ίδιας κατηγορίας, όπως πλιγούρι βρώμης, κράκερς και γιαούρτια, χρησιμοποιώντας το σύστημα ταξινόμησης που δημιούργησαν οι ερευνητές στη Βραζιλία. Η Christina A. Roberto, διευθύντρια του εργαστηρίου Psychology of Eating and Consumer Health Lab στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξέτασε επίσης τις επιλογές.

Total vs Chobani 

Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύση, όπως το Chobani με γεύση ροδάκινο, έχουν συστατικά που τα κάνουν εξαιρετικά επεξεργασμένα. Μερικά απλά γιαούρτια, όπως το Total 2% που πωλείται και στην Ελλάδα, δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, σημειώνει η Wall Street Journal.

Από την άλλη πλευρά, τρόφιμα που διαφημίζουν μόνο φυσικά συστατικά, όπως αυτό της Chobani, μπορούν να υποστούν υπερεπεξεργασία. Τα συστατικά περιλαμβάνουν λεκιθίνη σόγιας, μια ουσία που προέρχεται από σπόρους σόγιας που χρησιμοποιείται γενικά ως γαλακτωματοποιητής για τη βελτίωση της υφής των τροφίμων, και κόμμι γκουάρ, μια ουσία που εξάγεται από κόκκους γκουάρ που χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνει τα τρόφιμα πιο πυκνά. Το γιαούρτι έχει επίσης φυσικές γεύσεις και χρώμα καραμέλας, λέει η WSJ.

Υπενθυμίζεται ότι η Chobani ιδρύθηκε το 2005 από τον Hamdi Ulukaya.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments