Διεθνή

Δυο μήνες πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας

Δυο μήνες πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: Actu.fr

Συμπληρώθηκαν δυο μήνες αιματηρών συγκρούσεων στη Γάζα.

Πάνω από δύο μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στις νότιες περιοχές του Ισραηλινού εδάφους, σφοδρές μάχες διεξάγονται μέσα και γύρω από μεγάλες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο νότο, όπου περίπου δύο εκατομμύρια άμαχοι έχουν διαφύγει και είναι πλέον παγιδευμένοι στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στην πόλη της Γάζας και “δεκάδες” άλλοι έχασαν τη ζωή τους στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στο Χαν Γιούνις (Νότια).

Χτες, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν δεκάδες ημίγυμνους Παλαιστίνιους, με τα εσώρουχα, με τα μάτια σφαλισμένα, φρουρούμενους από στρατιώτες, προκαλώντας πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο απολογισμός σε θύματα έγινε ακόμη πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας, έφθασε τους 17.177 νεκρούς, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 1.200 άτομα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ακόμη και στη Ράφα, μια πόλη 280.000 κατοίκων, σήμερα 470.000 εκτοπισμένοι έχουν καταφύγια και σπίτια, και άμαχοι κοιμούνται σε σκηνές στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα με σταγονόμετρο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε ,μια ημέρα μόνο ογδόντα φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου. Αυτό είναι το ήμισυ του αριθμού των φορτηγών που περνούν κατά τη διάρκεια της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός εντός του Παλαιστινιακού θύλακα, σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό των φορτηγών που περνούν κατά τη διάρκεια της 1ήμερης κατάπαυσης του πυρός.

 Ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλούν ξανά στην προστασία αμάχων με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να συνομιλεί με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και να επαναλαμβάνει πως ο αριθμός των απωλειών είναι υψηλός καλώντας το Ισραήλ να εντείνει τις προσπάθειές του για να επιτραπεί και η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Χθες το βράδυ, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντείβιντ Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άσκησε την πιο έντονη δημόσια κριτική του μέχρι στιγμής στους χειρισμούς του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο του πολέμου.

«Εξακολουθεί να είναι επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των αμάχων», είπε.

Το Ισραήλ επιμένει ότι λαμβάνει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί, μεταξύ άλλων και σε περιοχές όπου προηγουμένως είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να αναζητήσει ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments