Διεθνή

Κάλεσμα Πούτιν σε Σαουδική Αραβία και Ιράν για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Κάλεσμα Πούτιν σε Σαουδική Αραβία και Ιράν για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, H συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

H συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

H συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Την ίδια ώρα κάλεσμα να συμμετάσχουν στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου απηύθυναν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προς όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+. Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν ότι η σύσφιγξη της παραγωγής είναι προς όφελος των παραγωγών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

«Στο πεδίο της ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και τις επιτυχείς προσπάθειες των χωρών του ΟΠΕΚ+ για βελτίωση της σταθερότητας των παγκόσμιων πετρελαϊκών αγορών», αναφέρει η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Η Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία που είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο τόνισαν τη σημασία να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, και την ανάγκη όλες οι συμμετέχουσες χώρες να ενταχθούν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και να υποστηρίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Tι προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+

Οι συνολικοί περιορισμοί ανέρχονται σε 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) και θα γίνουν από οκτώ παραγωγούς, ανέφερε ο ΟΠΕΚ+ στην ανακοίνωση του  μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να παρατείνουν ή να εμβαθύνουν τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου.

Μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd και θα μειώσει επιπλέον τις εξαγωγές καυσίμων κατά 200.000 bpd την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1960 από το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα αρχικά και στη συνέχεια διερύνθηκε σε 13 μέλη. Το 2016, ο ΟΠΕΚ υπέγραψε συμφωνία με 10 άλλους παραγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για τη δημιουργία του ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν συντονίσει τις περικοπές της προσφοράς – τόσο στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ όσο και με παράλληλες συμφωνίες – για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments