Οικονομία

Εφαρμογή του τεκμηρίου: Για ποιους μειώνεται – Ποιοι απαλλάσσονται

Εφαρμογή του τεκμηρίου: Για ποιους μειώνεται – Ποιοι απαλλάσσονται

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με τις τελικές ρυθμίσεις χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με μειωμένο έως 67% τεκμήριο ή και με βάση το εισόδημα που θα δηλώσουν στη φορολογική δήλωση.

Μικρότερες ή ακόμα και μηδενικές επιβαρύνσεις έφεραν σε χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις οι τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τα τεκμήρια των επαγγελματιών. Μετά τις διορθώσεις και βελτιώσεις που έγιναν μέχρι και λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου η βεντάλια των εκπτώσεων και απαλλαγών από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα άνοιξε ακόμα περισσότερο χωρίς ωστόσο οι αλλαγές να αλλάζουν τον πυρήνα του νέου φορολογικού καθεστώτος των επαγγελματιών.

Με τις τελικές ρυθμίσεις χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με μειωμένο έως 67% τεκμήριο ή και με βάση το εισόδημα που θα δηλώσουν στη φορολογική δήλωση.

Οι απαλλαγές Δεν θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα αλλά σύμφωνα με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν στην Εφορία:

– Οι αγρότες.

– Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως 3 εργοδότες

– Οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

– Τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις.

– Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες και δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους.

– Οι νέοι επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας.

Το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για:

– Επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%

– Επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους

– Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα

– Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%

– Γονείς πολύτεκνων οικογενειών

– Εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%

Εκπτώσεις Το τεκμήριο μειώνεται:

– Κατά 67% για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το 4ο χρόνο άσκησης της δραστηριότητάς τους και κατά 33% για τον 5ο χρόνο.

– Για τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα με την εξαίρεση που θα έχουν από την προσαύξηση του τεκμηρίου με βάση το τζίρο για το το κομμάτι του τζίρου που προέρχεται από πωλήσεις καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

– Για επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα (σχολικά κυλικεία κλπ) καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος θα υπολογίζεται με το πραγματικό χρόνο δραστηριότητας δηλαδή με βάση δωδεκατημόρια. Για παράδειγμα εάν η επιχείρηση λειτουργεί 6 μήνες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα μειώνεται στο μισό ενώ για 10 μήνες λειτουργίας της επιχείρησης το τεκμήριο θα υπολογίζεται για 10/12.

– Για όσους επαγγελματίες αποκτούν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς τα ποσά αυτά συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

Πηγή: OT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments