Οικονομία

Πώς το νέο φορολογικό επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Πώς το νέο φορολογικό επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Πηγή Φωτογραφίας: [365608] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι αλλαγές που ανατρέπουν καθημερινές συνήθειες.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές, καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές. Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές. Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο περιλαμβάνει ένα σύνολο ρυθμίσεων που επηρεάζουν όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε χώρους όπου υπάρχουν μεγάλες περιοχές υψηλού εισοδήματος και φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικά, η υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και εξόδων στο MyDara, η παύση της συνεργασίας των επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίου, η απαγόρευση χρήσης μετρητών στην αγορά και πώληση ακινήτων, η ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, η εισαγωγή νέου φορολογικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι παρεμβάσεις που εισάγονται έχουν, σύμφωνα τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη, ισχυρά σημάδια κοινωνικής δικαιοσύνης και αναμένεται να αποφέρουν έσοδα έως το 2027, προσεγγίζοντας σταδιακά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Πιο συγκεκριμένα, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας, ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών-εκροών, θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις επί δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίξουν ούτε με διαφορετικό ΑΦΜ.

Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. ‘Ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου πρόκειται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, προκειμένου τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική, ενώ πιλοτικά πρόκειται να εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Μέσα στο 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επιπλέον, οι δαπάνες μιας ιδιωτικής επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.

 Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα λεγόμενα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Επίσης, ως προς τα μετρητά, τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

Αναφορικά με τους ελέγχους, επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά.).

Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (εκτός από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής: ■ Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συναπτά έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της. ■ Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων. ■ Όταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), η ενοικίαση από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Παράλληλα, προχωρά η αποθάρρυνση των συναλλαγών σε μετρητά. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Σήμερα το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Σε σχέση με τα κοινωνικά επιδόματα, ανακατευθύνονται 100.000.000 ευρώ από κοινωνικά επιδόματα που θα χάσουν πάνω από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με τις προσαυξήσεις που θα δηλώσουν το 2024 οδηγεί σε υπέρβαση των εισοδηματικών ορίων που προβλέπονται για τη χορήγησή τους, όπως το επίδομα τέκνων, στέγασης κ.ά.

Σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος, με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, έπειτα από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments