Πολιτική

Μ. Σχοινάς: Μόνο αντίβαρο στην ακροδεξιά η συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Μ. Σχοινάς: Μόνο αντίβαρο στην ακροδεξιά η συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μ. Σχοινάς εξηγεί γιατί μετά από τόσα χρόνια αποτυχιών το καλό σενάριο είναι κοντά, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ουγγαρίας.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι η συμφωνία για το μεταναστευτικό σύντομα. Οποιαδήποτε νέα αποτυχία θα δώσει άλλο αέρα στην ακροδεξιά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις Ευρωεκλογές. τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ιστοχώρο liberal.

Ο κ. Σχοινάς εξηγεί γιατί μετά από τόσα χρόνια αποτυχίας ένα καλό σενάριο, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της Ουγγαρίας. Παραδέχεται, βέβαια, ότι ακόμη και αν υπογραφεί η μεταβατική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, πριν από τις κάλπες, η μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή της, η οποία είναι, στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον επόμενο πολιτικό κύκλο. «Αλλά η ψήφιση του θα έχει βάλει ένα πρώτο φρένο στον λαϊκισμό και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών», εκτιμά. 

¨Η Ευρώπη είναι μια ένωση Δημοκρατιών και οι εκλογές είναι ισχύς για την ίδια, όχι απειλή. Διαφωνώ με την άποψη ότι έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως. Αντιθέτως έχουμε συχνά δει ότι οι εκλογές αποτελούν το έναυσμα ώστε πολιτικές δυνάμεις που πριν δεν ήταν ευνοϊκά τοποθετημένες απέναντι στην Ευρώπη, να γίνουν πιο υπεύθυνες”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Σχοινάς.

Για τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία της ελληνικής πολιτικής τάξης και του κ. Μητσοτάκη ότι τις έχει καταστήσει κεντρικό τμήμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Δεν κινείται τίποτα στα ευρωτουρκικά χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας και για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στάση, η Αθήνα υπολογίζεται ως συνδιαμορφωτής της», όπως λέει.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά από ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2024, αναφέρθηκε σε ένα σενάριο όπου τα εξωτερικά σύνορά της θα αποδειχθούν ευάλωτα, ενώ δεν κρατά μυστικό ότι οι ΗΠΑ θα αποστασιοποιηθούν από την υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι η ΕΕ ανησυχεί ουσιαστικά για την παραμονή μόνη της εναντίον της Ρωσίας. 

“Η οποιαδήποτε όμως μετεξέλιξη της στάσης των Αμερικανών θα πρέπει να συνδέεται με την αποσαφήνιση ενός καθεστώτος εγγυήσεων για την Ουκρανία, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Καμία δηλαδή απεμπλοκή των ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει, εφόσον πρώτα δεν αντικατασταθεί από ένα σύστημα ασφάλειας που θα επιτρέπει την απεμπλοκή”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στον κ. Γ. Φυντικίδη ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments