Οδηγός

Έρχονται ειδικές λοταρίες για δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ

Έρχονται ειδικές λοταρίες για δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Σε δημόσιες κληρώσεις με χρηματικά και άλλα “έπαθλα” στα πρότυπα της Φορολοταρίας θα μπορούν να συμμετέχουν οι άνεργοι που θα κάνουν χρήση της προπληρωμένη κάρτας στα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ.

Έρχεται συμμετοχή σε κληρώσεις με "έπαθλα" για όσους χρησιμοποιούν προπληρωμένη κάρτα

Σε δημόσιες κληρώσεις με χρηματικά και άλλα “έπαθλα” στα πρότυπα της Φορολοταρίας θα μπορούν να συμμετέχουν οι άνεργοι που θα κάνουν χρήση της προπληρωμένη κάρτας στα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ.

Όπως προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση, τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, πλην ολίγων εξαιρέσεων, θα καταβάλλονται σταδιακά μέσω προπληρωμένης κάρτας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% ηλεκτρονικά ενώ για το υπόλοιπο παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Όπως προβλέπει η ρύθμιση, συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των δικαιούχων της σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (Λοταρίες)μέσω του οποίου χορηγούνται στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα.

Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό αφορά τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργηθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025. Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε προπληρωμένη κάρτα το μισό επίδομα που χορηγούν ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

Σχετικά με την προπληρωμένη κάρτα που έρχεται με το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι ένα σύστημα το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην περίπτωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εδώ και πέντε χρόνια, σημείωσε ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Γλούμης Ατσαλάκης.

«Το πρόγραμμα της προπληρωμένης κάρτας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης, προβλέπει την πλειοψηφία των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ να καταβάλλονται σταδιακά μέσω προπληρωμένης κάρτας. Έτσι, οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 50%, το μισό δηλαδή του επιδόματος τους σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές και να κάνουν ανάληψη το υπόλοιπο. Αρχικά, ένας σκοπός είναι η ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες. Αλλά πέραν αυτού, ουσιαστικά δημιουργούμε και μια ενοποιημένη διαδικασία. Διότι πλέον σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που μπορεί κάποιος δικαιούχος να σωρεύει θα εμφανίζονται σε αυτήν και θα διευκολύνουν και τον ίδιο τον πολίτη αλλά και τους φορείς που τα χορηγούν, τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ δηλαδή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια επιδόματα εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα

Εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα τα άτομα με αναπηρία και οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας. Εξαιρούνται οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν τις παροχές, το επίδομα και τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα. «Οπότε εκεί δεν θα εφαρμοστεί. Κατά τα άλλα, στα υπόλοιπα θα εφαρμοστεί. Μιλάμε για μια ενοποιημένη διαδικασία. Ξαναλέω, διευκολύνει και τους πολίτες γιατί θα έχουν μια κάρτα για όλα αυτά και θα διευκολύνει και τους δημόσιους φορείς. Και να πω και κάτι ακόμα, ότι προβλέπονται και κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα και επιλέγουν να μην κάνουν ανάληψη του υπολοίπου ποσού, στη μορφή της φορολοταρίας που έχει η ΑΑΔΕ» κατέληξε ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments