Πολιτική

Οι τέσσερις προτάσεις του Ανδρουλάκη για την αυτοδιοίκηση

Οι τέσσερις προτάσεις του Ανδρουλάκη  για την αυτοδιοίκηση

Πηγή Φωτογραφίας: Tο ινστιτούτο In Social σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διοργανωσε ημερίδα για τις σύγχρονες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Θεματική ενότητα: Θεσμοί - διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση (17:10) Συντονιστής: Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην Γ. Γ. Υπουργείου Εσωτερικών Ομιλητές: Ανδρούτσου Μαρία, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Ασκούνης Κώστας, εκλεγμένος Δήμαρχος Καλλιθέας Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών Δοξαστάκης Ζαχαρίας, Δήμαρχος Χερσονήσου Ευθυμίου Ανδρέας, Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Καραμανώλης Γιώργος, Σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης/ Συντονιστής Δράσης Ψηφιακής Κοινωνίας Μαρινάκης Γιώργος, Δήμαρχος Ρεθύμνου(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΜΗΣ//EUROKINISSI)

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση

Τι είναι η αυτοδιοίκηση για το ΠΑΣΟΚ; Στην άνοδο και την παραμονή του κόμματος στην εξουσία, ήταν πυλώνας στήριξης. Τα χρόνια της κρίσης, έγινε αποκούμπι. Και τώρα, θεωρείται πως στέλνει το μήνυμα ολικής επαναφοράς.

Στην αίθουσα που διεξήχθη η ημερίδα του ΠΑΣΟΚ αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση, η ατμόσφαιρα ήταν αυτή ακριβώς -αισιόδοξα χαμόγελα, θερμές χειραψίες και αιρετοί αυτοδιοικητικοί από όλη την Ελλάδα που είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά είτε επιβεβαίωσαν την δυναμική τους έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο.

Ενόψει των εκλογών της ΚΕΔΕ, ο χώρος συσπειρωνόταν, με στόχο όχι μόνο να καταγράψει δυνάμεις, αλλά να δημιουργήσει ένα μπλοκ προοδευτικών αυτοδιοικητικών που όταν θα είναι απαραίτητο δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με την κεντρική διοίκηση.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης επεσήμανε πως η ιδανική αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί ως «το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου» και πως οι πολίτες αποδοκίμασαν «την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία» της σημερινής κυβέρνησης»: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη ΝΔ (…)

Ξέχασε όμως ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια», ανέφερε, ρίχνοντας τα βέλη στον Πρωθυπουργό και την τακτική που ακολούθησε, αναμένοντας το «13-0» στις περιφέρειες. Περιγράφοντας την πρότασή του για τη ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για:

την ανάγκη υλοποίησης του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων, με διατομεακό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση την ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας «μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα καθιστούν τις υποδομές των πόλεων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές» την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο και τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών.

H πρόταση για την ΚΕΔΕ

Τον λόγο δεν είχε μόνο η ηγεσία του κόμματος, αλλά και οι δήμαρχοι που στηρίχθηκαν από την Δημοκρατική Παράταξη. Ο Χάρης Δούκας, εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, επέμεινε στην πολιτική στάση με την οποία κέρδισε την πρωτεύουσα για πολιτικές πρασίνου και βιωσιμότητας των πόλεων είναι θέμα επιβίωσης.

«Η κεντρική κυβέρνηση δεν βλέπει ακριβώς την αυτοδιοίκηση ως δομή με ανεξαρτησία, αλλά θέλει τους δήμους λάφυρο, σε επαιτεία, με μπέρδεμα αρμοδιοτήτων», σχολίασε. Από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά για την ΚΕΔΕ, με τον ίδιο να περιγράφει τον προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη πρόταση της ΝΔ ως μια «άλλη πρόταση, ευρεία, ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική», στην οποία δεν απέκλεισε να ηγηθεί και ο ίδιος.

Μιλώντας για τον Πειραιά, στον οποίο επανεξελέγη, ο Γιάννης Μώραλης τόνισε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, γιατί για οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να πάρουμε έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Πρέπει να περάσουμε από χίλια κύματα για μια κυκλοφοριακή μελέτη. Με απλές νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορούσε η δουλειά μας να είναι ευκολότερη». Παράλληλα, περιέγραψε την στενή σχέση ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση: «Στις βουλευτικές εκλογές δεν ειπώθηκε τίποτα για την αυτοδιοίκηση. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν υπήρχε κανείς αυτοδιοκητικός στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά εκπρόσωποι κομμάτων».

Αυτοδιοικητικά και κεντροαριστερά

Την ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και δευθυντής του InSocial, ο οποίος μίλησε για τις «εξαιρετικά μεταβαλλόμενες συνθήκες» κάτω από τις οποίες θα κληθούν οι νέοι δήμαρχοι να ασκήσουν διοίκηση, αριθμώντας την περιβαλλοντική κρίση, την ψηφιακή εξέλιξη, αλλά και η κοινωνική ανασφάλεια ως το πλαίσιο προκλήσεων της εποχής.

Οι αυτοδιοικητικοί πήραν μετά τον λόγο, μιλώντας για την σύνδεση της Δημοκρατικής Παράταξης με την αυτοδιοίκηση, ρίχνοντας όμως και αιχμές προς την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, περιέγραψε την αυτοδιοίκηση ως «προνομιακό πεδίο» για το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σίμος Δανιηλίδης από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών άσκησε κριτική στη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας για «ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης από τα Χανιά μίλησε για την ανάγκη οι δήμαρχοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα στο τραπέζι του διαλόγου και να μπορούν να συγκρουστούν όταν χρειάζεται, ενώ η ενώ η Μαρία Ανδρούτσου από τον Αγιο Δημήτριο υπενθύμισε πως ήταν η μοναδική γυναίκα στο πάνελ και ανάμεσα στις λίγες του ακροατηρίου.

Εκπροσωπώντας την Θεσσαλία, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας έκανε λόγο για άσκηση προοδευτικών λύσεων που «θα ωφελήσουν την χώρα, τον χώρο της Θεσσαλίας και τον χώρο της Κεντροαριστεράς», ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σχολίασε πως «αυτοδιοίκηση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια δεν μπορεί να υπάρξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments