Γεωπολιτικά

Η Ρωσία ζητεί διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την πολεμική κρίση στη Γάζα

Η Ρωσία ζητεί διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την πολεμική κρίση στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov attends a meeting with Vladislav Deinego, head of the Foreign Ministry of the self-proclaimed Lugansk People's Republic, and Sergei Peresada, deputy head of the Foreign Ministry of the self-proclaimed Donetsk People's Republic, in Moscow, Russia February 25, 2022. Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει σε αυτή τη διάσκεψη "ρόλο κλειδί".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τον ΟΗΕ να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον μόνο τρόπο να επιλυθεί η κρίση “οριστικά”.

“Ο μόνος πιθανός τρόπος να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα οριστικά και να διευθετηθεί με δίκαιο τρόπο είναι να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη με την υποχρεωτική συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου”, δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει σε αυτή τη διάσκεψη “ρόλο κλειδί”.

“Ξεκινώ από την αρχή ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ” Αντόνιο Γκουτέρες “είναι ικανός να λάβει αυτή την πρωτοβουλία”, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, δηλαδή τη στήριξή της στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, κάτι για το οποίο υπήρξε “επίσημη δέσμευση” το 1948, όπως είπε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι “η διατήρηση της αδικίας έναντι του παλαιστινιακού λαού (…) τροφοδοτεί έντονα ακραία και τρομοκρατικά συναισθήματα”.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου η Ρωσία διατηρεί επικριτική στάση έναντι του εβραϊκού κράτους, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει καταγγείλει την ανθρωπιστική “καταστροφή”.

Η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ. Επίσης έχει στενές σχέσεις με το Ισραήλ, όπου διαμένει μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα, αν και αυτές διέρχονται κρίση μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments