Οικονομία

Πώς ο προϋπολογισμός του 2024 επηρεάζει τα οικονομικά των νοικοκυριών

Πώς ο προϋπολογισμός του 2024 επηρεάζει τα οικονομικά των νοικοκυριών

Πηγή Φωτογραφίας: [365184] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2024 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Από ποιες πηγές προβλέπεται αύξηση των απολαβών για τους πολίτες.

Η πενθήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των αναγνωστών και των θεατών, αλλά το περιεχόμενό του μπορεί να επηρεάσει άμεσα το πορτοφόλι του.

Ο κύριος στόχος του προϋπολογισμού του 2024 είναι η βελτίωση αυτών των δεικτών, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το τι σημαίνει ταχύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξη στην ΕΕ, η μείωση της φοροδιαφυγής χωρίς οριζόντια προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Με βάση τον προϋπολογισμό, στον ιδιωτικό τομέα δρομολογείται πλέον το ξεπάγωμα των τριετιών και –ταυτόχρονα- η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αυτή τη φορά θα τον φέρει πάνω από τα 800 ευρώ. Επίσης, οι αυξήσεις στο δημόσιο θα προσθέσουν 1 δισ. ευρώ στο ονομαστικό εισόδημα. Αν προστεθούν και οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις, εκτιμάται ότι η πραγματική βελτίωση του εισοδήματος θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο χωρίς να συνυπολογίζεται η μεταβολή από τις αυξήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες πέραν και πάνω των υποχρεωτικών μεταβολών (λόγω τριετιών και κατώτατου μισθού).

Οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων θα φέρουν περισσότερα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία –αυτό εννοεί η κυβέρνηση αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς αναπροσαρμογή των συντελεστών και αυτά θα χρηματοδοτήσουν νέα μέτρα στήριξης.

Ο ΦΠΑ στα εισιτήρια δεν θα αυξηθεί άρα η τιμή του εισιτηρίου του μετρό θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί σε μόνιμη βάση ενώ θεσπίζεται το επίδομα θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε.

Ο προϋπολογισμός του 2024 ενσωματώνει επίσης πρόσθετα φορολογικά έσοδα που καλούνται να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Δεν θα το κάνουν όλοι. Όσοι δηλώνουν κέρδος άνω των 11.000 ευρώ ετησίως όχι μόνο θα χρεώνονται, αλλά θα λαμβάνουν επίσης ανακούφιση λόγω περιορισμών στα εμπορικά τέλη. 

Εμφανιζόμενοι με εισοδήματα των 200-300 ευρώ τον μήνα, θα πληρώσουν περισσότερα. Και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν –περίπου 700 εκατ. ευρώ- θα διατεθούν και για τη χρηματοδότηση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και για την αύξηση των δαπανών για την υγεία και για την παιδεία. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments