Policy Briefs

Η Αλβανία αναστέλλει τη μεταναστευτική συμφωνία της με την Ιταλία

Η Αλβανία αναστέλλει τη μεταναστευτική συμφωνία της με την Ιταλία

Πηγή Φωτογραφίας: Lastampa.it

Τον Οκτώβριο, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ανέστειλε την επικύρωση της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου. Η αντιπολίτευση είχε καταθέσει προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος η Αλβανία.

Οι προσφυγές, που κατατέθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας και 28 άλλους βουλευτές, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Ρώμης μεταξύ της Giorgia Meloni και του Edi Rama παραβιάζει το εθνικό και συνταγματικό δίκαιο, καθώς και μεγάλο αριθμό διεθνών συμφωνιών και συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, οι προσφυγές υποστηρίζουν ότι η φύση και οι όροι της συμφωνίας υπερβαίνουν ένα απλό πρωτόκολλο μεταξύ δύο κυβερνήσεων, αφού η Αλβανία παραιτήθηκε από την κυριαρχία της σε ένα τμήμα της επικράτειάς της που προοριζόταν να φιλοξενήσει τα κέντρα κράτησης. Επομένως, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει λάβει άδεια από τον Πρόεδρο.

«Η επιτροπή των δικαστών που συνεδρίασε σήμερα έκρινε ότι οι προσφυγές που υποβλήθηκαν πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια και αποφάσισε να τις εξετάσει στην ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας αναστέλλονται αυτόματα », δήλωσε η πρόεδρος του αλβανικού δικαστηρίου, Holta Zaçaj.

Σύμφωνα με το αλβανικό σύνταγμα, η κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο έχει προθεσμία έως τις 6 Μαρτίου, δηλαδή τρεις μήνες, για να τη διατυπώσει. Η πρώτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι λέει ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή κέντρων μεταναστών στην Αλβανία είναι σίγουρα χαμηλότερος από αυτόν που αναφέρθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Η αποσαφήνιση των πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη στα υπουργεία, αλλά πρέπει να θεωρηθούν ως επενδύσεις στη διαχείριση των μεταναστευτικών πολιτικών. Στη συνέχεια θα υπάρξει αποζημίωση για το κόστος που επιβαρύνει το σύστημα υποδοχής λόγω των μαζικών αφίξεων μεταναστών », δήλωσε ο κ. Πιαντεδόσι.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει «καμία ανησυχία» για πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό συμβαίνει παρόλο που οι εργασίες στις δύο τοποθεσίες στη βόρεια Αλβανία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με τις κυβερνήσεις να λένε ότι θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη.

Τον Οκτώβριο, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που προβλέπει δύο κέντρα στη βόρεια Αλβανία για τη διαχείριση της αξιολόγησης και της επεξεργασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που διασώθηκαν στη Μεσόγειο από ιταλικά πλοία.

Οι κατασκευές θα κατασκευάζονταν, θα χρηματοδοτούνταν και θα διαχειριζόταν η Ιταλία, υπό την ιταλική δικαιοδοσία, πλήρως κλειστές, θα φυλάσσονταν από τις ιταλικές αρχές και από την αλβανική αστυνομία έξω από αυτήν. Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 άτομα, με μέγιστο αριθμό 36.000 ατόμων σε ένα χρόνο.

Μόλις ληφθεί απόφαση σχετικά με την αίτηση ασύλου ενός ατόμου, η Ιταλία θα διατηρήσει την πλήρη ευθύνη για την απέλασή τους από τη χώρα.

Η συνέλευση της Αλβανίας αναμενόταν να ψηφίσει επί του νόμου αυτή την εβδομάδα και πιθανότατα θα είχε περάσει επειδή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αρκετές έδρες εντός της και με τους συμμάχους του για να τον εγκρίνει. Ο νόμος θα πρέπει στη συνέχεια να σταλεί στον πρόεδρο, ο οποίος διορίζεται από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και θεωρείται ευνοϊκός για την κυβέρνηση, για επικύρωση.

Η κα Meloni παρευρίσκεται επί του παρόντος στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στη Ρώμη την Κυριακή (17 Δεκεμβρίου) για να μιλήσει στο «Atreju  », το ετήσιο συνέδριο του κόμματος της κυρίας Meloni, Brothers of Italy .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments