Διεθνή

Η ιστορική νίκη Ζελένσκι – “Λευκός καπνός” στις Βρυξέλλες

Η ιστορική νίκη Ζελένσκι – “Λευκός καπνός” στις Βρυξέλλες

Πηγή Φωτογραφίας: Bbc.com

Η Ουκρανία έλαβε το "πράσινο φως" για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.

Στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, να μην συμμετέχει στην ψηφοφορία.

Για νίκη της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, μία νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενισχύει, έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρετίζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εισδοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Απευθυνόμενος νωρίτερα μέσω βιντεοσύνδεσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -και ενώ οι ενστάσεις του Βίκτορ Όρμπαν απειλούσαν (για πολλοστή φορά) να τορπιλίσουν τη Σύνοδο Κορυφής- ο Ζελένσκι καλούσε τους ηγέτες να μην «προδώσουν την πίστη» της Ουκρανίας στην Ευρώπη και να μην επιδείξουν αναποφασιστικότητα.

«Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα -μην προδώσετε τους ανθρώπους και την πίστη τους στην Ευρώπη. Αν κανείς δεν πιστεύει στην Ευρώπη, τι θα κρατήσει ζωντανή την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτή η ημέρα θα μείνει στην Ιστορία μας. Είτε είναι καλή είτε κακή για εμάς, η Ιστορία θα αποτυπώσει τα πάντα. Κάθε λέξη, κάθε βήμα, κάθε πράξη και αδράνεια. Ποιος πολέμησε και για τι», ανέφερε ο Ζελένσκι. Η ημέρα ήταν καλή για την Ουκρανία. Και κακή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Όρμπαν εξέφραζε διαφωνίες σχετικά με την απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα υπήρχαν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο. Ωστόσο τελικά δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του δεν ήθελε «να μοιραστεί την ευθύνη» αυτής της «κακής απόφασης».

Την ιστορικότητα των στιγμών απηχούσαν οι δηλώσεις των ηγετών και των επικεφαλής των κοινοτικών θεσμών που έφθαναν χθες από τις Βρυξέλλες.

Ο Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς έκρινε ότι η εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν. Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Η σημερινή είναι μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη. Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία και τη Μολδαβία για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ». Συμπλήρωσε πως «χαιρετίζουμε επίσης τη χορήγηση στη Γεωργία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, καθώς και την πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments