Διεθνή

Πώς το μεταναστευτικό απειλεί τους ηγέτες της Δύσης

Πώς το μεταναστευτικό απειλεί τους ηγέτες της Δύσης

Πηγή Φωτογραφίας: Forbes.com

Σούνακ, Μακρόν, Σολτς και Μπάιντεν βρίσκονται αντιμέτωποι με ακανθώδη ζητήματα.

Την ώρα που οι ηγέτες της Δύσης πασχίζουν να διαχειρισθούν δύο ταυτόχρονες πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ένα άλλο ζήτημα εκτροχιάζει κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική: το μεταναστευτικό. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρίσι Σούνακ αντιμετώπισαν όλοι κρίσεις και ασφυκτική εσωτερική πολιτική πίεση με αφορμή το μεταναστευτικό. Και οι τρεις βγήκαν αποδυναμωμένοι, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico.

Με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις να είναι προγραμματισμένες για το 2024, ακροδεξιοί λαϊκιστές πολιτικοί, με αντιμεταναστευτική ατζέντα, υπόσχονται γρήγορες λύσεις, εξασφαλίζοντας σημαντική στήριξη σε πολλές δυτικές δημοκρατίες. Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα της τάσης αυτής;

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Σούνακ δέχεται πιέσεις από το κόμμα του εξαιτίας φόβων ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους Συντηρητικούς για την αποτυχία τους να διαχειρισθούν τη μετανάστευση. Η χώρα κατέγραψε τον περασμένο μήνα αριθμό-ρεκόρ αφίξεων ανθρώπων χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ η κυβέρνηση έχει αποτύχει να τηρήσει τη δέσμευσή της για διακοπή του διάπλου της Μάγχης από μικρά σκάφη γεμάτα αιτούντες άσυλο. Το σχέδιο μεταγωγής προσφύγων από τη Βρετανία στη Ρουάντα ακυρώθηκε στο μεταξύ από το ανώτατο δικαστήριο.

Απρόσμενο πλήγμα δέχθηκε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μετά την καταψήφιση του μεταναστευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης από την Εθνοσυνέλευση. Το νομοσχέδιο φιλοδοξούσε να ικανοποιήσει την ίδια ώρα τη συντηρητική αντιπολίτευση και την Κεντροαριστερά, συνδυάζοντας την καταστολή με προοδευτικά μέτρα. Η Εθνοσυνέλευση καταψήφισε τον νόμο την πρώτη ημέρα συζήτησής του.

Ο Μακρόν βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, με την επιτροπή που συστήθηκε με αυτή την αποστολή να προτείνει ήδη αυστηρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης. Αν ένας συμβιβασμός αποδειχθεί αδύνατος, είναι βέβαιο ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα ενισχυθεί σημαντικά στις ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μία από τις πιο δυσεπίλυτες προκλήσεις για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η δέσμευσή του για αναστολή της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, και η αντικατάστασή της με «δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα» συνάντησε τη διαφωνία του Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικανοί, από τη μεριά τους, έχουν αντλήσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο εμφανίζοντας την κατάσταση στα νότια σύνορα ως εκτός ελέγχου.

Στη Γερμανία, το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης εδώ και μήνες, με τις αιτήσεις ασύλου να έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2015. Η αδυναμία ελέγχου των μεταναστευτικών ροών αυξάνει κατακόρυφα την πολιτική πίεση στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και ευνοεί το ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα AfD, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Πηγή:kathimerini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments