Αθλητισμός

Το “βραχυκύκλωμα”, το μπλακ άουτ… Μπρινιόλι και οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς

Το “βραχυκύκλωμα”, το μπλακ άουτ… Μπρινιόλι και οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Πολύ άσχημη η εικόνα του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι. Πρέπει να ήταν η χειρότερη εμφάνιση του τριφυλλιού φέτος στα μάτια μου. Όχι τόσο για την ήττα.

Μια ανάλυση για όλα τα καυτά μέτωπα του Παναθηναϊκού.

Πολύ άσχημη η εικόνα του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι. Πρέπει να ήταν η χειρότερη εμφάνιση του τριφυλλιού φέτος στα μάτια μου. Όχι τόσο για την ήττα. Για τη διάθεση και την εικόνα στο γήπεδο περισσότερο. Και με τον Άρη ηττήθηκε η ομάδα αλλά για ένα ημίχρονο τον είχε εξαφανίσει, κι από ένα τραγικό λάθος βρέθηκε πίσω στο σκορ. Χτές όμως δεν υπήρχε καθόλου ενέργεια. Δεν υπήρξε plan B, όταν στράβωσε το ματς. Δεν διαβάστηκε καλά το παιχνίδι εξ αρχής, κόντρα σε μια φορμαρισμένη ομάδα. Η ομάδα ήταν ανέτοιμη ψυχολογικά μετά τον ευρωπαικό αποκλεισμόι. Οι αντιδράσεις παικτών και πάγκου ήταν αργές. Παγκάκης: Τι τρέχει με Μπρινιόλι, το χάσιμο στα μεγάλα ραντεβού, τι μπορεί να αλλάξει ο Γιοβάνοβιτς

Αντίθετα σπασμωδικά προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα ο φιλοξενούμενος. Που δεν είναι ντεφορμέ όπως τόνισε ο κόουτς, σωστά. Όμως σίγουρα δεν τον λες και φορμαρισμένο τον Παναθηναϊκό. Που ναι, έχει μάθει να είναι σαφώς πιο κυνικός φέτος. Προσέθεσε το επιθετικότερο ποδόσφαιρο στο ρεπερτοριο του, όχι όμως αναίμακτα. Γιατί τους μικρομεσαίους τους φιλοδωρεί με 3, 4 και 5 γκολ ο φετινός Παναθηναϊκός, παίρνοντας επαγγελματικές νίκες. Πλην Ατρόμητου, καθώς στράβωσε πολύ το έργο!

ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΟ BIG 4 ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ

Όμως η αλήθεια είναι πως μετά την Βιγιαρεάλ και την ματσάρα του ΟΑΚΑ, οι πράσινοι δεν βρήκαν τα πατήματα τους ή τον μαχητικό χαρακτήρα τους στα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Εκεί έχασαν σημαντικό έδαφος αντίστοιχα. Ήττα από την ΑΕΚ στη Λεωφόρο με 1-2. Ισοπαλία με ΠΑΟΚ 2-2 στη Λεωφόρο. Ήττα από τον Άρη εκτός και 1-1 στο Καραϊσκάκης, με τη γνωστή συνέχεια, εκεί όπου εξαφάνισε τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο και ισοφαρίστηκε. Στην Ευρώπη… Ήττα με 0-2 στη Λεωφόρο από την Ρεν και 3-1στη Γαλλία, τελείωσε με 10 παίκτες το ματς η Ρεν. Ήττα από Μακάμπι στη Λεωφόρο 0-2 και 0-0 στο Ισραήλ. Ήττα στην Ισπανία από την Βιγιαρεάλ με 3-2.

Χαμένα ραντεβού. Ματς που χάθηκαν στις λεπτομέρειες, τα περισσότερα. Στα περισσότερα από αυτά ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά και ήταν ανταγωνιστικός. Όμως οι λεπτομέρειες τελικά κάνουν τη διαφορά. Και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Οπότε επειδή τα επιπόλαια λάθη συσσωρεύτηκαν , πρέπει να εντοπιστεί η αιτία. Και αυτό είναι ξεκάθαρα δουλειά του τεχνικού τιμ και των παικτών!

Κόντρα στον Ατρόμητο έγιναν εγκληματικά λάθη. Με βασικό πρωταγωνιστή τον Μπρινιόλι που συγκεντρώνει τα πυρά…. Για την εμπειρία του, κάνει πραγματικά αδιανότητα λάθη τον τελευταίο μήνα, ένα μπαράζ τραγικών λαθών. Όμως, ολόκληρη η ομάδα με 1-2 εξαιρέσεις ήταν απούσα από το γήπεδο και φέρει μεγάλη ευθύνη για τη διαχείρηση της. Όπου ομάδα, σημαίνει σύνολο. Με Όμικρον κεφαλαίο το ομάδα. Όλοι κερδίζουν, όλοι χάνουν. Το αν σήμερα ΄φταίει ο Μπρινιόλι, χτες ο Σπόραρ, παρα προχθές κάποιος άλλος, ναι, έχει τη σημασία του. Όμως στον κοινό παρονομαστή τα αποτελέσματα αφορούν τους πάντες στο τέλος της ημέρας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΝΙΟΛΙ, Η ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Για τον Μπρινιόλι έχει γίνει μεγάλος ντόρος τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για ειδική περίπτωση, αφού γράφτηκε σήμερα ρεπορτάζ – που ήταν γνωστό στη δημοσιογραφική πιάτσα – για το περίφημο 1 εκ. Ευρώ που ζητάει ο παίκτης. Και τα 750, που έπεσαν στο τραπέζι ως προσφορά του Παναθηναϊκού. Η πραγματικότητα είναι λοιπόν, ότι με τις εμφανίσεις του μέχρι τώρα ο “Μπρίνιο” δεν πείθει για το 1 εκ. (με τα μπόνους ξεπερνάει πολύ τα 750.000 ετησίως). Ίσως να είναι αυτός είναι ο βασικός λόγος που το μυαλό του ταξιδεύει. Τα λάθη που έχουν γίνει είναι παιδικά, αναλογικά με την αξία του. Και δεν μπορείς να απαιτείς στη διαπραγμάτευση, τέτοια χρήματα, με τέτοιες εμφανίσεις. Αν και το “τριφύλλι” προσέγγισε τον Μπρινιόλι όταν ήταν στα χάι του μήνες πριν. Όχι τώρα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως επηρεάζεται από την μία – εκ του αποτελέσματος – ο παίκτης που αναζητά στα 32 του ένα συμβόλαιο ζωής και φαίνεται να βάζει σε high priority τα χρήματα. Οπότε το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Την ώρα που ο Παναθηναϊκός (του) εκξτοξεύει, επί της ουσίας, τις αποδοχές του ο ίδιος δείχνει κάκιστο αγωνιστικό πρόσωπο. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε το ζήτημα που αιωρείται, πρέπει να ξεκαθαρίσει από όλες τις πλευρές. Στη σωστή του όμως διάσταση!

ΑΚΡΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΓΙΑ…ΔΥΟ ΗΤΤΕΣ

Ο Παναθηναϊκός πάντως προσπαθεί να παίξει πιο επιθετικά ενώ δέχεται φέτος πιο εύκολα γκολ. Έχει όμως και δύο ποδοσφαιρικές εξηγήσεις, πέραν των ανεξήγητων λαθών που χαρίζουν απλόχερα βαθμούς σε αντιπάλους, αυτή η εξέλιξη. Και κάνω λόγο για την γενικότερη μέτρια ανασταλτική λειτουργείας, όλης της ομάδας. Και τα επιπόλαια ατομικά λάθη που έπονται. Το πρώτο στοιχείο είναι πως ο Παναθηναϊκός μπήκε νωρίς φέτος σε τροχιά Ευρώπης μετά από αρκετά χρόνια. Νωρίς και στο αγωνιστικό πρόγραμμα στα βαθιά, οπότε είναι νορμάλ να κάνει μια κοιλιά αγωνιστικά. Δεν έμεινε πίσω για παράδειγμα 10 βαθμούς. Ούτε βέβαια πέρυσι που βρέθηκε μπροστά 8, κατέκτησε τον τίτλο. Ούτε φέτος το έχασε από σήμερα. Κάπου έλεος και ήμαρτον. Ναι, να γίνεται δικαιολογημένα φουλ κριτική αλλά αν δεν κάνω λάθος, η ομάδα είναι μέσα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ακόμη.

Από το κακό φεγγάρι των “πράσινων” μέχρι το να κλείσουμε το μαγαζί, με ένα σωρό …κουλά που ακούγονται περί παικτών, Γιοβάνοβιτς κτλ έχει απόσταση. Ο Σέρβος έχει αναδομήσει τον Παναθηναϊκό και το μέλλον του θα κριθεί από την διοίκηση στο τέλος της τριετίας. Δεν ξεχνάμε πως με τη βοήθεια και της διοίκησης στο οικονομικό, απέκτησε υπόσταση ξανά η ομάδα. Που πρέπει φυσικά να κερδίσει αρκετά στοιχήματα ακόμη. Αλλά δεν αμφισβητεί κανείς νομίζω πως έγιναν βήματα προόοδου. Ο Παναθηναϊκός μπήκε ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη των πρωταγωνιστών και βγήκε Ευρώπη. Χωρίς να αγγίξει τις υψηλές απαιτήσεις που θέλει ο κόσμος του ακόμη.

Δεν γυρίζει ένα κουμπί και βγαίνουν όλα… Θέλει μεθοδολογία και προγραμματισμό η πρόοδος. Είναι αστεία και παντελώς αντιποδοσφαιρικά, στερούνται λογικής και θυμίζουν καφενείο, τα “διώξε, πάρε, πούλα κτλ” σε τέτοιο επίπεδο, σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος. Σαν να παίζεις Monopoly ενώ μιλάμε για ποδοσφαιρικό οργανισμό. Μεσούσης της περιόδου τέτοια πειράματα είναι επικίνδυνα και απλά δεν παίζουν! Η κριτική από την ισοπέδωση απέχουν αρκετά.

ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Αν κάτι μπορεί να αλλάξει ο κόουτς τώρα, σχετικά άμεσα, αυτό είναι το άνοιγμα του ροτέσιον. Υπάρχουν παίκτες όπως ο Κλέινχέισλερ, ο Ζέκα, ο Γερεμέγεφ, που μπορούν να προσφέρουν και να ξεκουράσουν κάποιους συμπαίκτες τους, καθώς έχουν την εμπειρία, έχουν κάνει προετοιμασία. Πρέπει να μπουν στην εξίσωση. Και το δεύτερο – μέσα σε μια σειρά θετικών στοιχείων – είναι πως οι αλλαγές ενίοτε μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα. Έτσι ώστε να έχουν κίνητρο και οι παίκτες από τον πάγκο να δώσουν ψυχή τε και σώματι ή να αποδείξουν πράγματα. Κατά τα άλλα από όπου κι αν το πιάσεις – σήμερα – ο κόουτς έχει κάνει αρκετή δουλειά στον Παναθηναϊκό. Ψυχολογικά και αγωνιστικά. Το κεφάλι κάτω και δουλειά, με δόση αυτοκριτικής.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ

To ξέρετε καλύτερα από εμένα, όταν κάτι στραβώνει, η μπάλα στο ποδόσφαιρο τους παίρνει όλους… Στη Λαμία ο Μπρινιόλι αποθεώθηκε, τώρα βγήκε στη σέντρα από τον κόσμο. Το “Γιοβάνοβιτς” ακούστηκε στη Λεωφόρο, τώρα δέχεται κριτική. Ο Παναθηναϊκός έπεσε από την κορυφή και δεν θα χειροκροτήσουμε για αυτό. Αλλά όπως δεν το σήκωσε όταν ήταν πρωταθλητής χειμώνα, έτσι δεν το έχασε και απο τον Δεκέμβριο. Ένα σημαντικό ζήτημα ατυχίας που έχει προκύψει στον Παναθηϊκό είναι οι τραυματισμοί των στόπερ και η μεγάλη επιβάρυνση των δύο που απέμειναν. Ο Πάλμερ είναι πλέον μήνες νοκ άουτ

Ο Γεντβάι, στο μεταξύ, όχι μόνο δεν έκανε προετοιμασία αλλά δεν έβγαλε και τραυματισμούς, χάνοντας κι άλλο έδαφος. Ενώ ο Αράο καλείται να τον καλύπτει για ανάσες. Μεγάλο θέμα. Ο Κροάτης δεν μπορεί να βρει τα πατήματα του ακόμη. Από τέλη Σεπτεμβρίου, ο Σένκεφελντ δεν μπορεί να πάρει ανάσα, στο πλαίσιο ενός λογικού ροτέσιον. Πρέπει σε Ελλάδα και Ευρώπη να είναι …άτρωτος και άψογος. Αυτό ανθρωπίνος δεν είναι δυνατόν. Βγάζω από το κάδρο το πόσο βοηθούσε στην ανάπτυξη ο Μάγκνουσον. Άλλη ιστορία αυτή. Όμως με 1-1,5 στόπερ επί της ουσίας έπρεπε να ανταποκριθει στις προκλήσεις ο Παναθηναϊκός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ταπεινή μου άποψη, αρχίζει από το κέντρο της άμυνας. Ο άξονας κλονίζει όλο το οικοδόμημα. Εκεί όπου τα στόπερ δεν έχουν φρεσκάδα και καθαρό μυαλό. Δεν ανεβάζουν πάντα όπως θέλει ο κόουτς την ομάδα. Ενώ όπως δήλωσε ο Έντερ, υπάρχει μεγάλη ασυνενοησία και το εκμεταταλλεύτηκε στο έπακρο και ο ίδιας. Στην άμυνα υπάρχει έλλειψη συντονισμού και παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε μια από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος, η περυσινή ασπίδα του, τείνει να εξελιχθεί σε αχχίλειο πτέρνα, με τον τρόπο που δέχεται γκολ. Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημανικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει δυνητικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Πηγή: paopantou.gr//Νίκος Παγκάκης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments