Nέα της αγοράς

Στα 10 δισ. ο δανεισμός της Ελλάδας το 2024, ένταξη στους δείκτες Bloomberg

Στα 10 δισ. ο δανεισμός της Ελλάδας το 2024, ένταξη στους δείκτες Bloomberg

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Euro Treasury του Bloomberg μετά την ένταξή της.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Euro Treasury του Bloomberg μετά την ένταξή της.

ΗΕλλάδα καταστρώνει σχέδια για την πώληση ομολόγων ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει 8 έως 10 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024, ενώ αυτές οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων διάσωσης. Σημειώνεται ότι η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επαναφέρει την Ελλάδα στους κορυφαίους δείκτες αναφοράς παγκόσμιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Euro Treasury του Bloomberg μετά την ένταξή της.

Υπό έλεγχο η αποπληρωμή χρέους

Η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και S&P Global Ratings στα τέλη του έτους άνοιξε την πόρτα σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ομόλογα της χώρας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους. Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η χώρα είχε αρκετά χρήματα για το χρέος, εάν δεν μπορούσε να βρει χρηματοδότηση από τις αγορές. Αυτό το μαξιλάρι θα είναι περίπου 30 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024 και θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments