Πολιτική

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ διχάζουν Κυβέρνηση και Αριστερά

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ διχάζουν Κυβέρνηση και Αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΑΥΡΑ ΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Αποφασισμένη να προβεί σύντομα στη μεταρρύθμιση η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήταν δεδομένο ότι το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων θα πυροδοτούσε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εδώ και αρκετό καιρό είχαν αναδειχθεί τα “αγκάθια” και οι ενστάσεις που εγείρει αυτή η ιδιαίτερη ιδεολογική και πολιτική μάχη μεταξύ δεξιάς και αριστεράς στην Ελλάδα.

Οι συγκρούσεις αναμένεται να είναι έντονες, καθώς για την κυβέρνηση πρόκειται για μια “συμβολική” μεταρρύθμιση που σηματοδοτεί τη δεύτερη θητεία της, ενώ για την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης αποτελεί “κόκκινο πανί”.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διαφωνήσουν έντονα για το άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα από ξένα πανεπιστήμια. Η ίδρυση ξένων πανεπιστημίων αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού και είναι αλήθεια ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω: “Αυτό ξεκαθαρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και ανοίγει το δρόμο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και θα βαδίσουμε άμεσα σε αυτόν τον δρόμο”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 Ιουλίου, αμέσως μετά τη μεγάλη εκλογική του νίκη, επισημαίνοντας την ανάγκη να μπει τέλος στην ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή τη μεταρρύθμιση φάνηκε και όταν ο πρωθυπουργός την ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Και δεν άργησαν να βγουν τα “μαχαίρια”. Παρακολούθηση, υποκλοπές, διεθνής διασυρμός για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προβαλλόμενες παραβιάσεις του Συντάγματος προβλήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από το βήμα της Βουλής. Με αυτόν τον τρόπο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έδωσε το πιο σαφές στίγμα για το πώς θα προχωρήσει και θα πολιτευθεί.

Το σχέδιο του Μαξίμου περιλαμβάνει συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο, με στόχο να καταστεί πολύ γρήγορα η χώρα ελκυστικός πόλος για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού επεξεργάζεται εδώ και καιρό το υπουργείο Παιδείας και θα παρουσιαστεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πρώτο αποφασιστικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Δέκα ξένα πανεπιστήμια υψηλού κύρους έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, και δύο κυπριακά πανεπιστήμια.

Με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά. Εκτιμάται ότι η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων θα συνεισφέρει 1% στο ΑΕΠ και θα ενισχύσει τα στοιχήματα για την αντιστροφή του brain drain.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται αρχικά θετικό, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη της κεντροαριστεράς. Μένει να δούμε αν θα πυροδοτηθεί νέα αντιπαράθεση μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη μετά τις συγκρούσεις που καταγράφηκαν για την κάλυψη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για το θέμα και δήλωσε ότι ελπίζει τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να επιδείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments