Πολιτική

Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Αυστηρό μήνυμα για την οπαδική βία

Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Αυστηρό μήνυμα για την οπαδική βία

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2023 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρίσκονται το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και τα μέτρα για την οπαδική βία.

O πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση μίλησε για ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδείας, καθώς επιτέλους η Ελλάδα θα καταστεί τόπος προσέλκυσης ξένων φοιτητών, αλλά και πολλοί Έλληνες φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στη χώρα τους, ενώ απευθύνεται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Επισήμανε πως τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους θα έχουν προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο «Τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία», επισήμανε.

Ξεκαθάρισε ότι παραμένει προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο ενισχύεται ακόμα περισσότερο, ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παράλληλα, πρόσθεσε,  απελευθερώνεται από την κρατική γραφειοκρατία.

Αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση της πρωτοβουλίας, ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ενώ θα ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ. «Κάνουμε ένα θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και θα είναι ευκαιρία να δούμε στην πράξη ποιος είναι πραγματικά μεταρρυθμιστής και ποιος όχι», είπε.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για την οπαδική βία, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπισής της, κάνοντας αναφορά στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της ασφάλειας των φιλάθλων.

«Θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ όπως η λειτουργία καμερών, η μοναδική λέσχη φιλάθλων, η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων», τόνισε.

Χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση δυνατότητα της πολιτείας να παρέμβει με άμεσο τρόπο σε αντικειμενικά γεγονότα που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία που επήλθε στο μεταναστευτικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως το 2024 να έχουμε «έναν καθαρό οδικό χάρτη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Αυστηρή προειδοποίηση για την οπαδική βία

«Στη δύσκολη μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμη σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού. Κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την ταυτοποίηση αλλά και δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα σε αντικειμενικά γεγονότα σοβαρά που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές στις ΠΑΕ. Η έρευνα έχει αναβαθμιστεί, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, τα γήπεδα πρέπει να γίνουν χώροι άμιλλας», σημείωσε ακόμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments