Τεχνολογία

Pornhub και XVideos στο στόχαστρο της ΕΕ – Έρχονται έλεγχοι

Pornhub και XVideos στο στόχαστρο της ΕΕ – Έρχονται έλεγχοι

Πηγή Φωτογραφίας: cbc, Τρεις από τους μεγαλύτερους πορνογραφικούς ιστότοπους του κόσμου προστέθηκαν στη λίστα των διαδικτυακών εταιρειών που υπόκεινται σε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαιτούν την επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη.

Οι τρεις ροζ ιστότοποι θα θεωρούνται «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» όπως προβλέπει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

Τρεις από τους μεγαλύτερους πορνογραφικούς ιστότοπους του κόσμου προστέθηκαν στη λίστα των διαδικτυακών εταιρειών που υπόκεινται σε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαιτούν την επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη.

Το Pornhub, το XVideos και το Stripchat θα θεωρούνται από τον Απρίλιο «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» όπως προβλέπει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο νόμος προβλέπει αυξημένες υποχρεώσεις για πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες και ήδη εφαρμόζεται σε κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google, η Meta και το TikTok, οι οποίοι υποχρεούνται έτσι να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προστασία των παιδιών.

Αλλαγές έρχονται τώρα και στους τρεις ροζ ιστότοπους, δημοφιλείς προορισμούς του Διαδικτύου.

Σήμερα, οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί στις πλατφόρμες πατώντας ένα κουμπί με το οποίο δηλώνει ενήλικος.

Στο μέλλον όμως οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν συστήματα που επιβεβαιώνουν την ηλικία, είχαν δηλώσει πριν την ανακοίνωση της απόφασης πηγές των Financial Times.

Ακόμα, οι τρεις ιστότοποι επιβαρύνονται με νέες υποχρεώσεις για τη διαγραφή παράνομου περιεχομένου, όπως μη συναινετικά βίντεο ή υλικό παιδικής πορνογραφίας, και θα υποβάλλονται σε ανεξάρτητους ελέγχους της συμμόρφωσής τους.

Τον Απρίλιο, η ΕΕ ένταξε στη λίστα του DSA 19 εταιρείες, ανάμεσά τους τρεις θυγατρικές της Alphabet, δύο της Meta, δύο της Microsoft, το X και το AliExpres.

Το Pornhub, με έδρα στον Καναδά, υποστήριξε τον Ιούλιο ότι έχει μόνο 33 εκατ. χρήστες στην ΕΕ, κάτω από το όριο των 45 εκατ. που προβλέπει η νομοθεσία. Η Κομισιόν όμως έκρινε ότι σύμφωνα με στοιχεία από εναλλακτικές πηγές το νούμερο είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο.

Το XVideos, με έδρα στην Πράγμα είχε αναφέρει ότι έχει 160 εκατ. χρήστες στην Ευρώπη, ενώ το Stripchat υποστηρίζει ότι εξυπηρετεί 500 εκατ. χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες απειλούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments