Πολιτική

Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η Ελλάδα θα στείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς προσπάθειας εξασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας.

Η Ελλάδα θα στείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς προσπάθειας εξασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας.

Η Ελλάδα θα στείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς προσπάθειας εξασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε δήλωσή του «ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης για τη διαφύλαξη της ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο ναυτικής διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις».

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τόνισε πως «η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών».

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε πως «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων».

Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια του πληρώματος διαβεβαιώνοντας ότι «είναι αυτονόητο πως η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια φρεγάτα θα συμμετάσχει στον πολυεθνικό συνασπισμό.

Η επιχείρηση Prosperity Guardian σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 για να απαντήσει στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόντ Όστιν ανακοίνωσε το σχηματισμό της διεθνούς δύναμης, με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών των δυνάμεων των Χούθι κατά του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου μετά από εβδομάδες επιθέσεων κατά εμπορικών σκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι της Υεμένης έχουν κλιμακώσει τις θαλάσσιες επιθέσεις τους στη Μέση Ανατολή, με πειρατικές απόπειρες κατάληψης εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.  Μάλιστα την περασμένη Κυριακή δέχτηκε επίθεση και αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Επίσης, οι Χούθι έπληξαν δύο ισραηλινά εμπορικά πλοία με οπλισμένο drone και με πύραυλο. Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Χούθι δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση εναντίον δύο πλοίων στο Στενό του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ», μια στρατηγική θαλάσσια οδός που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του ‘Αντεν, στοχεύοντας το πρώτο με «πύραυλο και το δεύτερο πλοίο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε προ ημερών ότι υπήρξε ύποπτη επίθεση με drone και εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Πεντάγωνο δεν προσδιόρισε τους επιτιθέμενους. Ωστόσο, οι ισλαμιστές Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments