Διεθνή

Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας: Εντείνονται οι διαφωνίες

Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας: Εντείνονται οι διαφωνίες

Πηγή Φωτογραφίας: Navalnews.com

Αρνητική η Ισπανία στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στον στρατιωτικό συνασπισμό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σχηματίσουν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας από επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 20 χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα, γνωστή ως Επιχείρηση Prosperity Guardian (=Φύλακας Ευημερίας). Μετά την ανακοίνωση αυτή, πολλές χώρες άρχισαν να τραβούν μια γραμμή κάτω από την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα μετάσχουν οι Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σεϊχέλες.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία έχουν επίσης ενταχθεί στις δυνάμεις του συνασπισμού, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών σε 20. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες συμμετέχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian.

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτόν τον σχηματισμό πρώτης γραμμής μέσω φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ουσιαστικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως, σύμφωνα με την εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΝ να συμπεριλάβουν και ελληνική φρεγάτα στην επιχείρηση.

«Η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», επεσήμανε στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο, οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό.

 Συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό, ο οποίος σχηματίστηκε για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, όμως δεν θα εναντιωθεί στη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο συγκεκριμένης αποστολής.

Έπειτα από αρκετές ημέρες δισταγμών κι εμφανούς αμηχανίας, η ισπανική κυβέρνηση συμμαχίας (κεντροαριστερά/αριστερά) διευκρίνισε, με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, πως αντιτίθεται στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη», η οποία από το 2008 μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τις γύρω περιοχές και ότι δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή. Ωστόσο, τόνισε πως τα σκάφη του θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν είπε αν θα δεσμεύσει περαιτέρω ναυτικές δυνάμεις. Η φρεγάτα Languedoc βρίσκεται επί του παρόντος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακόμη, το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα Virginio Fasan του Πολεμικού Ναυτικού θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, ανταποκρινόμενο σε συγκεκριμένο αίτημα Ιταλού πλοιοκτήτη. Αναφέρει ότι πρόκειται για μέρος μιας υφιστάμενης επιχείρησης και όχι για μέρος της επιχείρησης Prosperity Guardian.

Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα επιχειρήσει ως μέρος των συνδυασμένων ναυτικών δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments