Ελλάδα

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην επιχείρηση Prosperity Guardian

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην επιχείρηση Prosperity Guardian

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑ ΜΕ ΤΗΝ SNMG2 (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Στις αρχές του νέου έτους οριστικοποιούνται οι αποφάσεις της ελληνικής πλευράς.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελική απόφαση για το αν θα στείλει μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρηση Prosperity Guardian (=Φύλακας Ευημερίας), μια μικρή πολυεθνική δύναμη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από το Σουέζ.

Η επιχείρηση, όπως εξηγούν αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, μόνο εύκολη δεν θα είναι, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τον αριθμό των χωρών που θα συμμετέχουν. Εκτός από της Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, θα λάβουν μέρος μονάχα: η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Αυστραλία, οι Σεϋχέλες και το Μπαχρέιν. Μάλιστα, η Ισπανία αποφάσισε εν τέλει να μην στείλει πλοίο, αλλά μια ομάδα παρατηρητών, ενώ δεύτερες σκέψεις κάνει και η Γαλλία.

Η επιλογή των πλοίων που θα επιλέξει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μας και κατ’ επέκταση η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θέλει να δείξει ότι η χώρα της αποτελεί δύναμη εγγύησης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαρτάται από τον αριθμό των πλοίων που θα συγκροτήσουν την επιχείρηση “Prosperity Guardian” και το εύρος των αρμοδιοτήτων που μας αναλογούν. Άλλο πράγμα η συμμετοχή πέντε πολεμικών πλοίων σε αυτό το εγχείρημα και άλλο η συμμετοχή 15 πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, υπάρχουν έξι πλοία ικανά να φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή, και ίσως ένα από αυτά επιλεγεί για να πλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα τον Ιανουάριο. Θα χρησιμοποιηθούν οι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S Λήμνος και Έλλη ή οι φρεγάτες MEKO Ύδρα, Σαλαμίς, Σπέτσες και Ψαρρά.

Κάθε μία από τις προαναφερθείσες φρεγάτες είναι εξοπλισμένη με αντιαεροπορικό σύστημα ικανό να εκτοξεύει έως και 3.000 πυραύλους ανά λεπτό και σύστημα υποστήριξης οπλικών συστημάτων εγγύς βολής φάλαγγας ικανό να κλειδώνει έως και δέκα στόχους ταυτόχρονα στη θάλασσα και στον αέρα (τέτοια συστήματα είναι εγκατεστημένα σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Βασιλικού Ναυτικού.

Εκτός αυτού, ορισμένες από τις φρεγάτες μας είναι εξοπλισμένες με ελικόπτερα Sikorsky Aegean Hawk για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, εάν αποφασιστεί ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει στο “εμπροσθοβαρές” μέρος της επιχείρησης, θα αποσταλεί μία από τις φρεγάτες μας τύπου MEKO. Από την άλλη πλευρά, εάν η χώρα μας αποφασίσει να αναλάβει ρόλο υποστήριξης, μία από τις φρεγάτες τύπου S θα πλεύσει στο Σουέζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments