Διεθνή

Γερμανία: Η ακροδεξιά στοχεύει σε ένα κράτος εν κράτει

Γερμανία: Η ακροδεξιά στοχεύει σε ένα κράτος εν κράτει

Πηγή Φωτογραφίας: Jungefreiheit.de

Το κίνημα Reichsbürger στοχεύει στη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών.

Σε νέες δράσεις επιδίδονται δεξιοί εξτρεμιστές σε ολόκληρη τη Γερμανία με στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων, ανεξάρτητων από το κράτος, χωρίς να αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ο λόγος τους «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) στοχεύει στη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών διεισδύοντας σε σχολεία, συλλόγους και δημόσια γραφεία.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, ακροδεξιές ομάδες λένε ότι τα μέλη του κινήματος Reichsbürger, που απορρίπτουν το γερμανικό κράτος μετά το 1945, κάνουν μια στοχευμένη προσπάθεια να ιδρύσουν παράλληλες κοινωνίες και να διεισδύσουν σε υπάρχουσες δομές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, συλλόγων και δημόσιων γραφείων.

Σύμφωνα με πρόσφατο αίτημα για πληροφορίες στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών από τη Martina Renner του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος Die Linke, ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις αγόρασαν 40 ακίνητα σε όλη τη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Το σχήμα δείχνει μια επιτάχυνση ενός μοτίβου που παρατηρείται για περισσότερο από μια δεκαετία, στο οποίο σπίτια, παμπ και αγροτεμάχια αγοράζονται και χρησιμοποιούνται από τις δεξιές ομάδες για πληθώρα λόγων. Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα ως χώροι διαβίωσης ή και ως αθλητικές αίθουσες και χώροι για πάρτι.

«Τα ακίνητα ενδιαφέρουν λιγότερο το Reichsbürger και την ακροδεξιά σκηνή ως επενδύσεις. Μάλλον χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των παράλληλων κοινωνιών τους και τη δημιουργία χώρων «φόβου» για όλους εκείνους που δεν συμμερίζονται την άποψή τους για τον κόσμο», είπε η Martina Renner.

Μεταξύ των πιο εξεχουσών οργανώσεων είναι το Königreich Deutschland (βασίλειο της Γερμανίας) ή KRD, που ιδρύθηκε το 2012 σε μια περίτεχνη τελετή και διαθέτει το δικό του νόμισμα και σύνταγμα που του δίνει μια κρατική δομή. Η οργάνωση επιδιώκει επεκτατικούς στόχους αποκτώντας αυτό που αποκαλεί «εθνικό έδαφος» αγοράζοντας γη και ακίνητα.

Οι γερμανικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο Reichsbürger (πολίτες της αυτοκρατορίας) για να μιλήσουν για όλες τις ακροδεξιές ομάδες που απορρίπτουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στοχεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του KRD, σύμφωνα με τον Guardian.

Ονειρεύονται την ανατροπή του σύγχρονου γερμανικού κράτους

Το φιλόξενο και απομονωμένο χωριό Rutenberg, 90 λεπτά με το αυτοκίνητο βόρεια του Βερολίνου στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, έχει γίνει ένας από τους τελευταίους στόχους των προσπαθειών της KRD να δημιουργήσει μια αυτόνομη κοινότητα ή αυτό που ο ηγέτης της, ο αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς» Peter Fitzek, έχει ονομάσει Gemeinwohldorf (χωριό του κοινού καλού).

Η KRD αγόρασε αρχικά ένα εγκαταλελειμμένο αγροτικό κτήμα στο κέντρο του χωριού, που ονομάστηκε Naturscheune ή «αχυρώνας της φύσης», με σκοπό να γίνει «δημόσια επιχείρηση» για να παρέχει στην KRD βιολογικά τρόφιμα. Σύμφωνα με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, σχεδιάζει να επεκταθεί σε μια παρακείμενη έκταση 44 εκταρίων (108 στρεμμάτων) στην άκρη του χωριού.

Το KRD ιδρύθηκε το 2012 από τον Fitzek, πρώην μάγειρα και καθηγητή καράτε, στους χώρους ενός παλιού νοσοκομείου στο Wittenberg της Σαξονίας Άνχαλτ.

Ο ίδιος και οι οπαδοί του -που υπολογίζεται ότι αριθμούν μεταξύ 2.000 και 5.000- απορρίπτουν ανοιχτά το σύγχρονο γερμανικό κράτος και ονειρεύονται να το ανατρέψουν και να το αντικαταστήσουν με το δικό τους βασίλειο. Για τον σκοπό αυτό το KRD εκδίδει ήδη τα δικά του διαβατήρια και διαθέτει το δικό του νόμισμα, το Engelgeld (αγγελοχρήμα), και τράπεζα.

Φοροδιαφυγή, ομοιοπαθητική και… δικό τους νόμισμα

Προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται να «εγκαταλείψουν το σύστημα», σεμινάρια για το πώς να το κάνουν με κόστος άνω των 340 ευρώ (295 λίρες) και υποσχέσεις για ελευθερία – μεταξύ άλλων από την πληρωμή φόρων – καθώς και εξάωρες εργάσιμες ημέρες και ομοιοπαθητική αντί για συμβατική ιατρική. Οι αρχές πληροφοριών έχουν χαρακτηρίσει την προσφορά ως μια «τεράστια απάτη». Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αποχωριστούν τα χρήματά τους με αντάλλαγμα το Engelgeld και στη συνέχεια δεν μπορούν να τα αλλάξουν ξανά.

Οι αξιωματικοί της BfV λένε ότι παρακολουθούν την KRD και τις «αντιδημοκρατικές φιλοδοξίες επέκτασης» της στο Rutenberg από τις αρχές του 2022. Προειδοποιούν για τα σχέδιά της να αγοράσει και άλλες ιδιοκτησίες και να προσελκύσει άτομα που συμπαθούν τον σκοπό της για να μετακομίσουν εκεί.

Αναφέρουν επίσης τις ισχυρές διασυνδέσεις της με το κίνημα Anastasia, μια οργάνωση νέας εποχής που μοιάζει με αίρεση και έχει αντισημιτικές τάσεις. Η Anastasia ξεκίνησε στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εξαπλώνεται και αλλού.

Κράτος εν κράτει

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια ξεχωριστή ένοπλη δεξιά εξτρεμιστική ομάδα Reichsbürger με επικεφαλής τον Χάινριχ Ρόις (Πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος) είχε σχεδιάσει ένα πραξικόπημα, με σκοπό να εισβάλει στη Bundestag, να απαγάγει βουλευτές και να ανατρέψει το κράτος.

Τον Δεκέμβριο, οι Γερμανοί εισαγγελείς κατέθεσαν κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον περισσότερων από δώδεκα ατόμων σε σχέση με το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του Heinrich XIII και ενός πρώην ακροδεξιού βουλευτή.

Οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 25.000 υπουστηρικτές του Reichsbürger και ότι οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά. Τι ωθεί κάποιον να ανατρέψει μια δημοκρατία; Πώς είναι δυνατόν στη μέση της Γερμανίας να προκύψει ένα κράτος εν κράτει;

Ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Dietmar Woidke, παραδέχτηκε ότι οι αρχές ήταν πολύ διστακτικές για να καταπολεμήσουν την ακροδεξιά. «Το Βραδεμβούργο ήταν πολύ νωθρό και καθυστερημένο στην ανοιχτή αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού. Η στάση στη δεκαετία του ’90 (μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού) όταν άρχισαν να εγκαθίστανται για πρώτη φορά, ήταν ότι αυτοί ήταν μόνο λίγοι δύστροποι νέοι με μια στάση που ήθελαν να διαλέξουν έναν αγώνα», είπε στον Guardian . Αλλά τώρα είπε, η ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένου του λαϊκιστικού AfD, βλάπτει αναγνωρίσιμα τη φήμη του κράτους και «αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική μας ανάπτυξη από οτιδήποτε άλλο».

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments