Οικονομία

Εφορία: Ποιες φορο-δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή

Εφορία: Ποιες φορο-δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ζητούν να υπάρξει παράταση δυο μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τροποποιητικών, ηλεκτρονικών και χειρόγραφων

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ζητούν να υπάρξει παράταση δυο μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τροποποιητικών, ηλεκτρονικών και χειρόγραφων

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για το κλείσιμο των τελευταίων φορο-εκκρεμοτήτων της χρονιάς, οι λογιστές, μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίες, ζητούν περισσότερο χρόνο και για την υποβολή των δηλώσεων (αρχικών και τροποποιητικών) οι οποίες υποβάλλονται τις ημέρες αυτές στην Εφορία.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ζητούν να υπάρξει παράταση δυο μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τροποποιητικών, ηλεκτρονικών και χειρόγραφων. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αλλά όπως αναφέρουν για την αποσυμφόρηση, τόσο των λογιστών που έχουν αναλάβει αυτές τις δηλώσεις, αλλά και των ΔΟΥ που θα πρέπει να τις παραλάβουν και να τις επεξεργαστούν, είναι απαραίτητη η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

1. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λπ. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2022. Σημειώνεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το έτος 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2021. Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Οσοι θέλουν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσης θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση. Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

2. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος των αποβιωσάντων, για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου τους, που υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους.

3. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος κατοίκων εξωτερικού για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό εντός 2022.

4. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Στην επιστολή τους προς τους Κ. Χατζηδάκη, Χ. Θεοχάρη και Γ. Πιτσιλή με το αίτημα για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τροποποιητικών, ηλεκτρονικών και χειρόγραφων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών υπογραμμίζει ότι «για την αποσυμφόρηση, τόσο των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών που έχουν αναλάβει αυτές τις δηλώσεις, αλλά και των ΔΟΥ που θα πρέπει να τις παραλάβουν και να τις επεξεργαστούν, θεωρούμε απαραίτητη την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των ανωτέρω περιπτώσεων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μέχρι τις 29/02/2024».

Πληρωμή φόρων

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της όγδοης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments