Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η επιστροφή της μάσκας

Κορωνοϊός: Η επιστροφή της μάσκας

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡΓΟΛΙΔΑ - Rapid test στο Άργος.(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Επάνοδος της μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου,

Εμβολιασμός έναντι της covid-19, έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων, μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευθούμε από την covid-19. Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχόλησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19. Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 128 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 9259 rapid test και βρέθηκαν 1625 θετικά (17.55%). Από τις 1625 περιπτώσεις, οι 831 αφορούν άνδρες και οι 794 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57 χρόνια.

Tην επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες συζήτησε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, και οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι της covid-19. Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Η επιτροπή τονίζει ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση. Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορωνοιού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές».

Εξήγησε παράλληλα, ότι πρόκειται για άτομα «συνήθως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους», κάτι που όπως είπε «θα τους προφύλασσε απ’ αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο». Συμπλήρωσε λέγοντας πως «αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% πιο κάτω, αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές δεκάδες φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70%, και να γλυτώναμε τις νοσηλείες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments