Οδηγός

Οι φοιτητές δεν δικαιούνται επίδομα για θέρμανση με ρεύμα

Οι φοιτητές δεν δικαιούνται επίδομα για θέρμανση με ρεύμα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Ο λόγος αποκλεισμού δεν είναι το εισόδημά τους που είναι μηδενικό και καλύπτει τα κριτήρια για το επίδομα, αλλά ότι είναι προστατευόμενα μέλη στη φορολογική δήλωση των γονιών τους. 

Ο λόγος αποκλεισμού δεν είναι το εισόδημά τους που είναι μηδενικό και καλύπτει τα κριτήρια για το επίδομα, αλλά ότι είναι προστατευόμενα μέλη στη φορολογική δήλωση των γονιών τους. 

Χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν  μακριά από τα σπίτια τους, και χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα πάρουν το αντίστοιχο επίδομα, παρότι το δικαιούνται καθώς κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τους γονείς τους, έχουν στο όνομά τους το συμβόλαιο ενοικίου, αλλά και τον λογαριασμό ρεύματος.

Ο λόγος αποκλεισμού δεν είναι το εισόδημά τους που είναι μηδενικό και καλύπτει τα κριτήρια για το επίδομα, αλλά ότι είναι προστατευόμενα μέλη στη φορολογική δήλωση των γονιών τους.

O νόμος εξαιρεί μεν από τη λήψη του επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος των γονιών τους ως εξαρτώμενα μέλη, πλην όμως στην περίπτωση  των φοιτητών, ο νόμος έχει κενά καθώς αν δεν δηλωθούν ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα μείνουν ανασφάλιστοι!

Το σύστημα TAXIS ενώ θα έπρεπε αν ελέγχει τα εισοδηματικά κριτήρια των φοιτητών, με βάση τη δική τους δήλωση, δεν τους επιτρέπει καν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα, με το αιτιολογικό ότι είναι προστατευόμενα μέλη σε άλλη φορολογική δήλωση! Το διαπίστωσαν πολλά νέα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και παρότι πληρούσαν τις φορολογικές προϋποθέσεις, δηλαδή υποβολή φορολογικής δήλωσης, και συμβόλαιο ενοικίου – ρεύματος στο όνομά τους, εντούτοις το σύστημα τους απέκλεισε από την υποβολή αίτησης επειδή είναι προστατευόμενα μέλη για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αν ο γονιός δεν δικαιούται το επίδομα επειδή υπερβαίνει τα εισοδηματικά όρια, δεν θα το πάρει ούτε το παιδί του που είναι φοιτητής/τρια με δική του δήλωση, μισθωμένο σπίτι και εντός εισοδηματικών ορίων, μόνο και μόνο επειδή είναι εξαρτώμενο τέκνο στη δήλωση των γονιών του για να μην μείνει ανασφάλιστο!

Αλλά και να πάρει ο γονιός το επίδομα, πάλι θα μείνει απ΄ έξω το παιδί του επειδή είναι στη δήλωση προστατευόμενο μέλος, ασχέτως αν υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχει μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομά του και επίσης πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος που επίσης είναι στο όνομά του. Παρότι λοιπόν πληρούνται στο 100% όλες οι φορολογικές προϋποθέσεις, εντούτοις οι αυριανοί επιστήμονες που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, εξαιρούνται από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για να πάρουν επίδομα θέρμανσης με το ρεύμα που καταναλώνουν.

Ο νόμος έχει αποκλείσει τα προστατευόμενα μέλη από τη λήψη επιδομάτων για συγκεκριμένους λόγους, και σίγουρα όχι για να μην παίρνουν επίδομα τα πρόσωπα που με βάση τη φορολογική νομοθεσία το δικαιούνται. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για στρέβλωση που η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει.

Οι φοιτητές που κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια αποκλεισμού από το επίδομα θέρμανσης που προβλέπει ο νόμος για τα εξαρτώμενα πρόσωπα που δεν υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ούτε μισθώνουν σπίτι στο όνομά τους.

Στην περίπτωση των φοιτητών ο σκόπελος του προστατευόμενου μέλους μπορεί να παρακαμφθεί με διορθωτική απόφαση που θα επιτρέπει στους φοιτητές που κάνουν δική τους φορολογική δήλωση και είναι προστατευόμενα μέλη στη δήλωση των γονιών τους μόνο και μόνο για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης από τη στιγμή που, έχουν μισθωμένη οικία στο όνομά και ο λογαριασμός ρεύματος είναι επίσης στο όνομά τους.

Ο πρωθυπουργός είναι σίγουρο ότι κατανοεί το παράδοξο του ζητήματος. Επείγει να δώσουν λύση οι αρμόδιοι υπουργοί, πριν ξεπαγιάσουν οι αυριανοί επιστήμονες και πριν χαθεί η προθεσμία (19/1) για το επίδομα.

Πηγή: capital.gr//Κώστας Κατίκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments