Πολιτική

Πυκνό το πρόγραμμα διεθνών συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη

Πυκνό το πρόγραμμα διεθνών συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Βαρύ το πρόγραμμα διεθνών επαφών στις αρχές του 2024.

Πλούσια ατζέντα διεθνών επαφών αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου για το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο σε συνεργασία με την JP Morgan, ενώ στις αρχές του μήνα είναι πιθανό να βρεθεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Την 1η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπου θα επιχειρήσει να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας και να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ με βάση το πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, θα έχει η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ινδία, μετά από πρόσκληση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικές. Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ινδία αναμένεται να βρεθεί η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών.

Θα ληφθεί απόφαση για το αν ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, που αποτελεί το τελικό στάδιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παραμονή του στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, Ελλάδας – Τουρκίας και σύμφωνα με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη του 2024, αφού προηγηθεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην χώρα μας αλλά και νέος γύρος συνομιλιών επί του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας.

Στόχος της επίσκεψης αυτής θα είναι να πραγματοποιηθεί, στον απόηχο και της υπογραφής από τους δύο ηγέτες της Διακήρυξης των Αθηνών, ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εδραίωσης του θετικού κλίματος που μετά από τέσσερα χρόνια έντασης επιχειρείται από το περασμένο καλοκαίρι να δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον περασμένο Αύγουστο, το 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου 2023, συμφώνησε να πραγματοποιηθεί συμβούλιο συνεργασίας υψηλού επιπέδου στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στις 16 και 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η 9η Διεθνής Διάσκεψη “Our Ocean Conference”, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να συζητηθεί η σχέση μεταξύ της προστασίας, της ασφάλειας και της οικολογικής διατήρησης των θαλάσσιων περιοχών και των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments