SPOTLIGHTS

”Ποδαρικό” με covid-γρίπη – Περιμένουν νέα άνοδο με τις γιορτές

”Ποδαρικό” με covid-γρίπη – Περιμένουν νέα άνοδο με τις γιορτές

Πηγή Φωτογραφίας: Doctor woman use infrared forehead thermometer gun to check body temperature for virus covid-19 symptoms with the isolation gown or protective suits and surgical face masks (Doctor woman use infrared forehead thermometer gun to check body temperature

«Πεθαίνουν περίπου 200 άτομα από κορονοϊό κάθε μήνα».

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, καταγράφεται αύξηση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 37%, αριθμός υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2022, ενώ καταγράφηκαν 62 θάνατοι.

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση», τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ήμερες, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα που “τρέχουμε” και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες.

«Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων. Όσοι είναι να επιστρέψουν στη δουλειά τους να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να χρησιμοποιούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό», συμπλήρωσε ο Δ. Σαρηγιάννης.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, της τάξεων του 35-40% μετά για γιορτές αναμένει με τη σειρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπως ανέφερε, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα της μάσκας στους κλειστούς χώρους και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε αρχικά: «Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορονοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορονοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».

«Πεθαίνουν περίπου 200 άτομα από κορονοϊό κάθε μήνα».

«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορονοϊού. Υπάρχουν 2 εκατ. που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει».

«Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορονοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορονοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».

Ο Θ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι «αν έχουμε κορονοϊό ή γρίπη κανονικά δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι που μας έχουν καλέσει. Αν πάμε, θα πάρουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας και θα καθίσουμε μακριά, σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα. Αν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, θα πάρουμε τηλέφωνο το γιατρό μας για να κανονίσει να λάβουμε αντιική θεραπεία γιατί αν τη λάβουμε έγκαιρα τις πρώτες μέρες πολύ μικρότερη είναι η πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο».

Τέλος, όπως συμπλήρωσε: «Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments