Διεθνή

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Bfmtv.com

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, με μέγεθος που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς, προκάλεσαν «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα.

Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 30. Πάνω από 1.000 διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια.

“Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με καταγραφή από τον αέρα, τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι δύσκολη η πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο. Αφού ήρθε η προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φθάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν ήδη σε σεισμόπληκτες περιοχές και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Όπως αναφέρουν διεθνείς ανταποκρίσεις, δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει σε πολλές πόλεις, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια. Ο σεισμός 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 16:10 τοπική ώρα τη Δευτέρα.

Η κεντρική Ιαπωνία επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες Δευτέρα στις 16:00 (τοπική ώρα· 09:00 ώρα Ελλάδας) ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είχαν ισχύ ανώτερη των 3,0 βαθμών. Έξι νέες ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές χθες, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Ο κίνδυνος να πλήξει τσουνάμι την Ιαπωνία, ειδικά τον νομό Ισικάουα, θεωρείται πλέον ότι πέρασε και όλες οι προειδοποιήσεις για αυτό αίρονται επίσημα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της χώρας της Ασίας και μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Ο Jeffrey Hall, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kanda, δήλωσε ότι αισθάνθηκε τρέμουλο για περίπου δύο λεπτά, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη Yokohama, στην άλλη πλευρά του κύριου νησιού της Ιαπωνίας. Σε δηλώσεις του στο BBC, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν «πολύ, πολύ σοβαρό πράγμα» για την Ιαπωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments