Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από 1η Ιανουαρίου «τρέχει» η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από 1η Ιανουαρίου «τρέχει» η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Από την 1η Ιανουαρίου, τα POS επεκτείνονται σε 35 κλάδους και πρακτικά σε όλη την αγορά. Από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, σινεμά και ευρύτερα υπηρεσίες θεάματος.

Από την 1η Ιανουαρίου, τα POS επεκτείνονται σε 35 κλάδους και πρακτικά σε όλη την αγορά. Από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, σινεμά και ευρύτερα υπηρεσίες θεάματος.

Από την 1η Ιανουαρίου, τα POS επεκτείνονται σε 35 κλάδους και πρακτικά σε όλη την αγορά. Από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, σινεμά και ευρύτερα υπηρεσίες θεάματος.

Έτσι, μέσα στον Ιανουάριο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάχθηκαν στην υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών μέσω POS θα πρέπει να έχουν, τουλάχιστον, υποβάλλει αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αποφύγουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και να έχουν δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας του POS έως και την 1η Μαρτίου.

POS και IRIS: Από το 2024 και στις λαϊκές αγορές

Οι σχετικές διατάξεις ορίζουν ότι οι νέοι υπόχρεοι που δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν τερματικά αποδοχής καρτών ή/και επαγγελματικό λογαριασμό έως και τον Δεκέμβριο οπότε και δημοσιεύθηκε η σχετική υπουργική απόφαση , υποχρεούνται στην προμήθεια και θέση σε λειτουργία τερματικών αποδοχής καρτών, καθώς και στην δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από 01.01.2024.

Κατ’ εξαίρεση, ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024, αναστέλλεται η επιβολή προστίμου, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών ως και 31.01.2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Το σύστημα IRIS

Από την 1η Ιανουαρίου «τρέχει» και η υποχρέωση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς, εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Σε αυτό το λογαριασμό θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά. Οι λογαριασμοί αυτοί επιβεβαιώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και στην αντίθετη περίπτωση απενεργοποιούνται. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός επαγγελματικοί λογαριασμοί, πρέπει να δηλώνονται όλοι.

Οι πληρωμές μέσω του IRIS γίνονται σε δευτερόλεπτα, με τη χρήση του τηλεφωνικού αριθμού ή του ΑΦΜ του ελεύθερου επαγγελματία ή εναλλακτικά ο καταναλωτής μπορεί να σκανάρει με το κινητό του ένα QR Code το οποίο θα εκτυπώνεται στην απόδειξη.

Μεταφορές ποσών μεταξύ φυσικών προσώπων μέσω του συστήματος IRIS χωρίς να μεσολαβεί πώληση αγαθού ή υπηρεσίας είναι δωρεάν έως 500 ευρώ την ημέρα αλλά για συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχουν χρεώσεις , οι οποίες βαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και προσδιορίζονται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Πρόστιμα

Όποιος δεν εγκαταστήσει POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments