Τεχνολογία

Ημιαγωγοί: Μπλοκάρισμα εξαγωγών στην Κίνα μηχανημάτων παραγωγής μικροτσίπ

Ημιαγωγοί: Μπλοκάρισμα εξαγωγών στην Κίνα μηχανημάτων παραγωγής μικροτσίπ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στην ASML, ολλανδική εταιρεία που κατασκευάζει μηχανές κρίσιμες για την κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών, την εξαγωγή ορισμένων από τα εργαλεία της στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ASML σταμάτησε την αποστολή ορισμένων από τα εργαλεία κατασκευής τσιπ στην Κίνα κατόπιν αμερικανικού αιτήματος

Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στην ASML, ολλανδική εταιρεία που κατασκευάζει μηχανές κρίσιμες για την κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών, την εξαγωγή ορισμένων από τα εργαλεία της στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η ASML, η οποία έχει την έδρα της στο Βελντχόβεν της Ολλανδίας, είπε ότι η άδεια για την αποστολή των συστημάτων λιθογραφίας NXT:2050i και NXT:2100i το 2023 «ανακλήθηκε πρόσφατα εν μέρει από την ολλανδική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ASML Holding ακύρωσε τις αποστολές ορισμένων από τα μηχανήματα της στην Κίνα κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης, εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις εξαγωγών στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υψηλών προδιαγραφών.

Η ολλανδική εταιρεία είχε άδειες για την αποστολή τριών κορυφαίων μηχανημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας σε κινεζικές εταιρείες μέχρι τον Ιανουάριο, όταν τεθούν σε πλήρη ισχύ οι νέοι ολλανδικοί περιορισμοί. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινώνησαν με την ASML για να τους ζητήσουν να σταματήσουν αμέσως τις προκαθορισμένες αποστολές ορισμένων από τα μηχανήματα σε Κινέζους πελάτες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με το CNBC, οι μετοχές της ASML υποχώρησαν περίπου 1% στις πρωινές συναλλαγές.

Οι μηχανές λιθογραφίας

Η ASML πουλά μηχανές λιθογραφίας που αποτελούν βασικό μέρος της διαδικασίας κατασκευής τσιπ. Ένας τύπος μηχανής που πωλούν ονομάζεται μηχάνημα λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους (EUV) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα iPhone της Apple.

Σημειώνεται ότι για αρκετά χρόνια στην ASML έχει απαγορευτεί η εξαγωγή των συγκεκριμένων μηχανημάτων στην Κίνα. Ο δεύτερος τύπος εργαλείου που πουλά ονομάζεται μηχάνημα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους (DUV) εμβάπτισης, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαφρώς λιγότερο προηγμένων τσιπ. Τα NXT:2050i και NXT:2100i που καλύπτονται από τις πιο πρόσφατες απαγορεύσεις εξαγωγών της ολλανδικής κυβέρνησης είναι μηχανές λιθογραφίας DUV.

Η ASML ανέφερε στη δήλωσή της ότι σε πρόσφατες συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η εταιρεία «απέκτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για το εύρος και τον αντίκτυπο» των επικαιροποιημένων ελέγχων εξαγωγών τον Οκτώβριο. Αυτά τα εμπόδια «επιβάλλουν περιορισμούς σε ορισμένα μεσαίας κρίσιμης σημασίας συστήματα λιθογραφίας εμβάπτισης DUV για περιορισμένο αριθμό προηγμένων εγκαταστάσεων παραγωγής».

Η ολλανδική κυβέρνηση, μετά την πίεση των ΗΠΑ, εισήγαγε τους δικούς της περιορισμούς τον Ιούνιο στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού ημιαγωγών.

Η ASML είπε ότι δεν αναμένει ότι η ανάκληση της άδειας εξαγωγής των ελέγχων εξαγωγών των ΗΠΑ «να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές μας προοπτικές για το 2023». Η ASML είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει καθαρές πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο μεταξύ 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments