Πολιτική

Για την επιστολική ψήφο η πρώτη πολιτική κόντρα του 2024

Για την επιστολική ψήφο η πρώτη πολιτική κόντρα του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: [362687] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες επανεκκινούν με αντικείμενο την επιστολική ψήφο.

Ζεσταίνουν τις μηχανές στο Μέγαρο Μαξίμου για την υλοποίηση όλων των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, που βρίσκονται προς υλοποίηση με την έναρξη κιόλας της νέας χρονιάς.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, και τη διαδικασία ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά.

Με ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου θα είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα ψηφιστεί μετά την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ (αν και με μεμονωμένες αντιδράσεις) και η κυβέρνηση στοχεύει να το εφαρμόσει στις εθνικές εκλογές της επόμενης ημέρας.

Ωστόσο, η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές τέσσερα χρόνια αργότερα θα απαιτούσε ευρύτερη πολιτική συναίνεση, καθώς θα χρειαζόταν την έγκριση περισσότερων από 200 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, μέσω της πρώτης μεταρρυθμιστικής του πρωτοβουλίας για το 2024, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός να δείξει ότι είναι συνεπές στους στόχους που έχει θέσει και θα επιμείνει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μέχρι τέλους, παρά τις όποιες αντιδράσεις, αφετέρου να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά κέρδη των τελευταίων ενάμιση έτους κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επέλεξε να απευθυνθεί και σε όλους τους απόδημους Έλληνες, τονίζοντας μέσω της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης “Εθνικός Κήρυκας” ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους ομογενείς “αποτελούν και θα παραμείνουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση”. Όπως είπε, οι πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν άρει όλα τα εμπόδια για τη συμμετοχή των μη Ελλήνων ψηφοφόρων στις εκλογές, επιτρέποντας “σε όλους να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στη χώρα χωρίς κόστος ή ταλαιπωρία”.

Ο κύκλος του πρωθυπουργού θεωρεί πως η επιστολική ψήφος λειτουργεί και ως “αντίδοτο” στην “παραδοσιακή” χαλαρότητα της εκλογικής διαδικασίας στις ευρωεκλογές, όπου η αποχή αποτελεί παλιό χαρακτηριστικό. Ίσως γι’ αυτό το λόγο, το εκλογικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αναφοράς στις εθνικές εκλογές, τόσο ως προς την ατομική επιλογή όσο και ως προς την προεκλογική εκστρατεία στο σύνολό της, με στόχο την τεκμηρίωση της πολιτικής ηγεμονίας των κομμάτων της ΝΔ και την αποφυγή απώλειας δύναμης προς άλλα κόμματα.

Η επιστολική ψήφος -σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Εσωτερικών- προβλέπεται να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, όπου ακόμα και όσοι ψηφίζουν εντός των συνόρων της χώρας, θα μπορούν να επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, χωρίς να απαιτείται να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments