Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν αναβαθμίζει τα οπλικά συστήματα made in Turkey

Ο Ερντογάν αναβαθμίζει τα οπλικά συστήματα made in Turkey

Πηγή Φωτογραφίας: Nbcnews.com

Το "εθνικό αεροπλανοφόρο" της Τουρκίας βρίσκεται στα σκαριά.

Το ζήτημα των οπλικών συστημάτων made in Turkey βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκτελεστική επιτροπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν, συνεδρίασε την Τετάρτη για να σχεδιάσει τα επόμενα πλοία που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία. Και όσον αφορά τις ανακοινώσεις και τις προθέσεις, οι αποφάσεις της Τουρκίας για τη ναυπηγική βιομηχανία ήταν εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η εξαγγελία του Προέδρου Ερντογάν για το 2023 να προχωρήσει στη σχεδίαση ενός “εθνικού αεροπλανοφόρου”, μιας μεγαλύτερης έκδοσης του TCG Anadolu, να προχωρήσει στην παραγγελία τεσσάρων επιπλέον φρεγατών κλάσης Istanbul, να προχωρήσει στην προμήθεια ενός νέου περιπολικού πλοίου ανοικτής θαλάσσης, της κλάσης Hisar, και να προχωρήσει στη σχεδίαση νέων αποβατικών σκαφών, ναρκαλιευτικών και πυραυλακάτων. Δόθηκε η εντολή να προχωρήσει ο σχεδιασμός νέων αποβατικών σκαφών, ναρκαλιευτικών και πυραυλακάτων.

Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τη δυναμική ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας, η οποία παράγει σήμερα το 80% του αμυντικού εξοπλισμού. Ακόμη και αν υπήρξαν καθυστερήσεις και αναβολές, αρκετά έργα έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν και έχουν επανέλθει στο χρονοδιάγραμμα μετά από μια δύσκολη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να επενδύει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του και χτίζει μια σημαντική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, και η Ελλάδα φαίνεται να στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της. Όχι μόνο λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων, αλλά και λόγω της θέσης που έχει επανειλημμένα εκφραστεί το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλός καταναλωτής αμυντικών συστημάτων, το υπουργείο Άμυνας είναι διατεθειμένο να επενδύσει όχι μόνο χρήματα αλλά και χρόνο στην καινοτομία, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” για τις προτεραιότητες για το 2024, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στην αμυντική βιομηχανία και επισημαίνει την ανάγκη αναζωογόνησής της με παράλληλη ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

«Το 2024 θα είναι ένα έτος μετασχηματισμού για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας. Το Κέντρο θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση πόρων και διεθνών συνεργασιών για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογίας. Από την προσπάθεια συνολικής αναζωογόνησης της αμυντικής βιομηχανίας δε θα μπορούσε να λείπει η προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η εποπτεία της οποίας πέρασε ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, είπε ο κ. Δένδιας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και πρόκειται για την απόκτηση φρεγατών FDI και αεροσκαφών Rafale, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Ο υπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τα σχέδια πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα, να παρέχουν μια αποτελεσματική αμυντική στρατηγική και να μην εγχέουν την εθνική οικονομία. Υποστηρίζει την ανάγκη επανεκτίμησης και ιεράρχησης των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρχικό σχέδιο για την απόκτηση 20+20 (option) F-35 φαίνεται να περιορίζεται αρχικά σε 12 αεροσκάφη, με την Αθήνα να αναμένει ακόμη την έγκριση του αιτήματος (LoA) από τις ΗΠΑ. Το θέμα φαίνεται να έχει τεθεί εκ νέου στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία από την αμερικανική διπλωματία παρασκηνιακά και να χρησιμοποιείται ως άλλος μοχλός πίεσης στα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments