Διεθνή

Μ. Βρετανία: Σε άτυπη προεκλογική περίοδο

Μ. Βρετανία: Σε άτυπη προεκλογική περίοδο

Πηγή Φωτογραφίας: Forbes.com

Εκλογές στο δεύτερο μισό της χρονιάς κήρυξε ο Σούνακ, προεκλογική εκστρατεία κίνησε ο Στάρμερ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ φάνηκε να απορρίπτει το σενάριο προκήρυξης εκλογών για τον Μάιο, παραπέμποντας στο δεύτερο μισό του έτους.

Οι εκλογές στη χώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, με τον κ. Σούνακ να έχει πει ότι θα γίνουν εντός του 2024.

Ερωτηθείς το μεσημέρι στο περιθώριο εκδήλωσης στο Νότιγχαμσιρ, είπε: «Υπόθεση εργασίας μου είναι ότι θα έχουμε γενικές εκλογές στο δεύτερο μισό αυτού του έτους και στο μεταξύ έχω πολλά που θέλω να κάνω».

Ερωτηθείς ξανά αν αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάιο, πιθανώς μαζί με τις δημοτικές εκλογές, επανέλαβε ότι αυτή είναι η «υπόθεση εργασίας».

Σημείωσε: «Θέλω να συνεχίσω, να διαχειριστώ την οικονομία καλά και να μειώσω τους φόρους των πολιτών. Αλλά θέλω επίσης να συνεχίσω να αντιμετωπίζω την παράνομη μετανάστευση».

Αντιδρώντας στη δήλωση Σούνακ ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κάνει κατάληψη» στην Ντάουνινγκ Στριτ και ότι «κρύβεται».

Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι Συντηρητικοί υπολείπονται 17 ποσοστιαίων μονάδων των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου (με 25,5% έναντι 42,5%).

Σε «εθνική ανανέωση» υπό το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, ώστε να αναιρέσουν τη «διαρκή παρακμή» υπό τους Συντηρητικούς, κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες ο σερ Κιρ Στάρμερ.

Σε ομιλία του στο Μπρίστολ, με την οποία σύμφωνα με σχολιαστές στην ουσία κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών, ο σερ Κιρ είπε ότι το 2024 είναι «μια χρονιά επιλογής, μια ευκαιρία να αλλάξει η Βρετανία», προσθέτοντας ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση των Τόρις.

Είπε ότι κομίζει μήνυμα «ελπίδας» – ελπίδας για δημοκρατία, για δύναμη της ψήφου, για δυναμική εθνικής ανανέωσης και για ανάκτηση του μέλλοντος.

Ανέφερε πως οι ψηφοφόροι έχουν δίκιο να είναι «κατά του Γουέστμινστερ» και θυμωμένοι με το πού έχει καταντήσει η πολιτική.

Αλλά, συνέχισε, τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, με τους Εργατικούς έτοιμους «να υπηρετήσουν» όλους τους Βρετανούς και να κλείσουν τις πληγές που άνοιξαν τα 13 χρόνια Συντηρητικών κυβερνήσεων, δίχως να βλέπουν τη διακυβέρνηση ως χόμπι ή ως ευκαιρία για κηρύγματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments