Policy Briefs

Ντελόρ: O Μακρόν θα προεδρεύσει σε εθνική τελετή φόρου τιμής

Ντελόρ: O Μακρόν θα προεδρεύσει σε εθνική τελετή φόρου τιμής

Πηγή Φωτογραφίας: Francebleu.fr

Η τελετή θα γίνει εντός του Ιανουαρίου.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύσει «μιας εθνικής τελετής φόρου τιμής» στον Ζακ Ντελόρ τον Ιανουάριο, μια φιγούρα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης που πέθανε την Τετάρτη (27 Δεκεμβρίου) σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε το Ηλύσια αυτήν την Παρασκευή (29 Δεκεμβρίου).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την αναγγελία του θανάτου του ως «ανεξάντλητου αρχιτέκτονα της Ευρώπης μας» και «μια κηδεμόνα στην πολιτική σκηνή για 40 χρόνια» .

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (5 Ιανουαρίου) στις 11 το πρωί στο Hôtel des Invalides, ανέφερε το Élysée, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το Franceinfo.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995), πατέρας της κοινής αγοράς, του ευρώ και του Erasmus, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Μιτεράν χαιρετίστηκε επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως «οραματιστής» και «οικοδόμος» της Ευρώπης. .

«Το έργο της ζωής του […] διαμόρφωσε ολόκληρες γενιές Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου », σχολίασε η Ursula von der Leyen, σημερινή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Γαλλία, ο Ζακ Ντελόρ ήταν η εφήμερη ελπίδα της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 1995, αρνούμενος να είναι υποψήφιος παρόλο που ήταν το φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

Η πολιτική του καριέρα στη συνέχεια σταμάτησε, αλλά παρέμεινε ένθερμος υπερασπιστής της Ευρώπης.

Με τις δεξαμενές σκέψης του, «Notre Europe» (αργότερα έγινε «Ινστιτούτο Jacques-Delors» και με έδρα το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο), ζήτησε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερο « θράσος».  την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από  « λαϊκιστές κάθε είδους» .

Τον Μάρτιο του 2020, κάλεσε ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments