Πολιτική

Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στην ίδια Πόλη

Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στην ίδια Πόλη

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο Φανάρι για τα Θεοφάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν τον ίδιο προορισμό για τα Φώτα. Και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα επισκεφθούν το Φανάρι για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Υπό άλλες συνθήκες, η συνάντηση θα μπορούσε να έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά η παρούσα κατάσταση δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Κάθε φορά που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντιούνται σε κάποια δημόσια εκδήλωση, οι εικόνες που τους δείχνουν να κοιτάζονται από τη μία πλευρά και από την άλλη, παρότι κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, αποτυπώνουν, όχι κυριολεκτικά, αλλά ουσιαστικά, το κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Μέχρι τις ευρωεκλογές, τα δύο κόμματα επέλεξαν να παραμείνουν αδιάφορα μεταξύ τους, αναγνωρίζοντας ότι ουσιαστικά ανταγωνίζονται για τον ίδιο ρόλο. Δεν συγκρούονται ευθέως μεταξύ τους, στοχεύοντας στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και συνεργάζονται και ενίοτε ρίχνουν “καρφιά” στην άλλη πλευρά.

Υψηλόβαθμα στελέχη, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ευρύτερη αριστερά, θα ήθελαν μια συνεργασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή. Αν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν εξ αρχής καλές (ο Κασσελάκης κινήθηκε θεσμικά επιδιώκοντας ραντεβού με τον Ανδρουλάκη για τις εκλογές και η πρώτη του συνάντηση στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδειξε διάθεση συνεννόησης με τη Βουλή), οι μετέπειτα κινήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν και πάλι ψυχρότητα.

Παράλληλα, εντός της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μιλούν για θεσμικό φάουλ από την πλευρά του Κασσελάκη να κάνει υποδείξεις για τον χειρισμό του ζητήματος των υποκλοπών μέσα από συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, στην οποία μάλιστα αποκάλυψε και ένα μέρος της συζήτησης ανάμεσα στους δύο κατά τη συνάντησή τους.

Τι δείχνει, πάντως, η παρουσία και των δύο αρχηγών στο Φανάρι;

Πέραν του εξωτερικού δικτύου που και οι δύο πλευρές θέλουν να χτίσουν, και ενόψει ευρωεκλογών, θέλουν παράλληλα να χτίσουν και ένα πιο «πατριωτικό» προφίλ – στο οποίο βασίζεται τόσο ο Κασσελάκης, που μιλάει διαρκώς για μια «πατριωτική Αριστερά», όσο και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος κρατάει προσεκτική, αλλά σκληρή στάση στα εθνικά θέματα.

 Κατά κάποιον τρόπο, αυτό κάνει πιο εμφανή τη σύγκριση μεταξύ των δύο κομμάτων και βάζει τέλος στο σενάριο της κοινής γραμμής μέχρι να τελειώσει η “καταμέτρηση” των ευρωεκλογών.

Παράλληλα, η Νέα Αριστερά, ο νέος σχηματισμός στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να γίνει περισσότερο στον δημόσιο χώρο. Πριν από την αλλαγή του χρόνου, τα ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς ξεκίνησαν την πρώτη τους δημόσια συνάντηση για τη δημιουργία κομματικών δομών και εκπροσώπησης στις επερχόμενες ευρωεκλογές και παραδέχτηκαν την πρώτη τους πρόκληση στις κάλπες.

Με την επίσκεψη στη Θεσσαλία των αρχηγών του Αλέξη Χαρίτση και Πέτη Πέλκα, η Νέα Αριστερά έγινε το πρώτο κόμμα που ξεκινά περιοδεία το 2024. Η περιοδεία περιλάμβανε τις πληγείσες περιοχές στον Παλαμά, τον Βλοχό και τον Κοσκινά, με τον Χαρίτση να δηλώνει πως η Νέα Αριστερά «είναι εδώ για να ακούσει και να δώσει φωνή σε εκείνους που η κυβέρνηση έχει αφήσει στη μοίρα τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments