Διεθνή

Οι στόχοι της περιοδείας Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Οι στόχοι της περιοδείας Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

Πρόκειται για την τέταρτη περιοδεία του Μπλίνκεν στην περιοχή.

Εν όψει της αυξανόμενης αστάθειας στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ταξιδεύει στην περιοχή. Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σκοπός της νέας αυτής επίσκεψης στη Μέση Ανατολή είναι η αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης εν μέσω νέων φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης τα τελευταία 24ωρα. Η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη και η ατζέντα της νέας του επίσκεψης είναι γεμάτη αγκάθια.

Ήδη υπάρχει ευρεία διεθνής κριτική για την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα, ενώ οι “εκρηκτικές” επιθέσεις στο Λίβανο, το Ιράν, το Ιράκ και την Ερυθρά Θάλασσα μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε καζάνι που βράζει. Το έργο του Άντονι Μπλίνκεν γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από την αναφορά του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στην εξόντωση του Σάλεχ αλ Αρούρι, του Νο 2 της πολιτικής οργάνωσης της Χαμάς, και την υπογράμμισή του ότι “κανείς δεν πρέπει να χύνει δάκρυα” γι’ αυτόν.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι όλες οι συζητήσεις θα είναι εύκολες. Υπάρχουν μπροστά μας δύσκολα ζητήματα και δύσκολες επιλογές. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι είναι ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των διπλωματικών προσπαθειών για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και [ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν] είναι έτοιμος να το πράξει τις επόμενες ημέρες’, με βάση όσα τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε από τις ΗΠΑ αργά το βράδυ της Πέμπτης. Θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Σε κάθε προορισμό θα ζητήσει βοήθεια και θα εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται ή δεν θέλει τον πόλεμο που εξαπλώνεται έξω από τη Γάζα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και για να διασφαλιστεί ότι αυτή η νέα προσπάθεια δεν θα αποτύχει, πρέπει να αποτραπούν νέες επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, καθώς και επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία. να αποτραπούν οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων και συμφερόντων των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θα εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται, ενώ η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Όσον αφορά το Ιράν, οι αναλυτές λένε ότι η Τεχεράνη είναι κερδισμένη επειδή δεν χρειάζεται να κάνει κάτι δραματικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments