Διεθνή

Πόσο πιθανό είναι να επανεκλεγεί ο Τραμπ;

Πόσο πιθανό είναι να επανεκλεγεί ο Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: Time.com

Οι απόψεις των αναλυτών διίστανται, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν τους σχεδιασμούς τους με βάση και τις δύο (εκτός απροόπτου) εκδοχές για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ανάμεσα στα πολιτικά γεγονότα και τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν προαναγγελθεί για το 2024, η προσοχή των περισσοτέρων στρέφεται ήδη σε μία ημερομηνία: την 5η Νοεμβρίου, όταν εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο.

Πιθανότατα δε, μεταξύ των δύο υποψηφίων οι οποίοι μονομάχησαν και το 2020 και ετοιμάζονται τώρα να διεκδικήσουν μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο: τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να επανεκλεγεί, και τον Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει να επιστρέψει στη θέση την οποία – αδίκως, όπως ο ίδιος και οι φανατικοί οπαδοί του ισχυρίζονται – έχασε πριν από τρία χρόνια.

Σε αυτό το φόντο, πολλοί είναι εκείνοι, εντός και εκτός συνόρων, που κάνουν τους σχεδιασμούς τους με βάση τις δύο εκδοχές (πλην μεγάλου απροόπτου) για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Μην κρύβοντας, έτσι, ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Τραμπ θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα – από την οικονομία και τα δημοκρατικά δικαιώματα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Κίνα κ.λπ.).

Τι λένε οι ειδικοί

Πόσο πιθανό είναι, όμως, να αναδειχθεί νικητής ο Τραμπ; Εδώ οι απόψεις των ειδικών διίστανται.

Σύμφωνα, για παράδειγμα, με την ανάλυση που κάνει ο Εντουαρντ Λους στους «Financial Times», ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών δεν θα κερδίσει – κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία που θα διεξαγάγει κατά του Μπάιντεν θα είναι «ό,τι χειρότερο έχουν βιώσει οι ΗΠΑ στην ιστορία των προεδρικών εκλογών».

Τονίζει δε ότι «παρά την εμφανώς προχωρημένη ηλικία του, ο Μπάιντεν θα ξεπεράσει τον σκόπελο, περισσότερο επειδή μια ισχνή μειοψηφία θα απορρίπτει τον Τραμπ παρά διότι θα επιθυμεί μια δεύτερη δική του θητεία».

Ο Λους προβλέπει, επίσης, ότι η διαφορά θα είναι μικρή.

«Ο Τραμπ θα καταδικαστεί σε μία ή και δύο από τις ποινικές δίκες που εκκρεμούν εις βάρος του, πριν από τις εκλογές, κάτι που θα παρουσιάσει ως πολιτική δίωξη από την εγκληματική οικογένεια Μπάιντεν».

Από την πλευρά του, ο Σάιμον Τίσνταλ της «Guardian» διατυπώνει μια διαφορετική πρόβλεψη: ότι ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει περισσότερες ψήφους, αλλά ο αντίπαλός του θα διασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και θα αναδειχθεί πρόεδρος – όπως ακριβώς συνέβη, δηλαδή, κατά την πρώτη του υποψηφιότητα, το 2016, όταν απέναντί του είχε τη Χίλαρι Κλίντον.

Ιδού πώς περιγράφει ο ίδιος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αγνοήσει πολλούς εντός του κόμματός του και να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του.

Ο εφιάλτης των Δημοκρατικών είναι ο εξής: ο Μπάιντεν να αρρωστήσει ή να βρεθεί σε κάποια καταστροφική περίσταση όταν θα είναι πολύ αργά για να αντικατασταθεί.

Ελάχιστοι πιστεύουν πως η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι κατάλληλη γι’ αυτό.

Ο δε Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα γίνει 78 ετών τον Νοέμβριο, θα λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ομως, τα ποσοστά αποδοχής του σε πανεθνικό επίπεδο είναι εξίσου αρνητικά με εκείνα του Τραμπ. Είναι επίσης πιθανό να βρίσκεται στη φυλακή την περίοδο των εκλογών».

Ένα καίριο ερώτημα

Η τελευταία φράση του Τίσνταλ θέτει ένα ακόμη καίριο ερώτημα που αφορά τον Τραμπ, ειδικά μετά την απόφαση των ανωτάτων δικαστηρίων του Κολοράντο και του Μέιν να τον αποκλείσουν από τα προκριματικά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ενα ερώτημα που διατυπώνει με τη μορφή διλήμματος ο Φερνάντο Βαγιεσπίν μέσω της «El Pais»: «Θα πρέπει ο Τραμπ να εμποδιστεί από το να είναι υποψήφιος με κάθε νομικό μέσο ή μήπως είναι καλύτερο να ηττηθεί στις κάλπες και να τον εξαφανίσουν οι πολίτες;».

Στην περίπτωση, φυσικά, που κάποιοι απαντήσουν επιλέγοντας το δεύτερο, διακινδυνεύουν να δουν τον Τραμπ όχι να ηττάται, αλλά να θριαμβεύει – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βαγιεσπίν υποστηρίζει ουσιαστικά ότι αυτό είναι ένα ρίσκο που πρέπει να αναληφθεί.

«Εάν οι πολίτες δεν βγουν ενεργητικά να υπερασπιστούν τη δημοκρατία τους, τότε θα είναι άξιοι της μοίρας τους όταν θα την έχουν χάσει», γράφει χαρακτηριστικά.

Από αυτή την άποψη, αν δεχτούμε δηλαδή ότι το διακύβευμα αφορά τη δημοκρατία, προφανώς και έχει δίκιο.

Είναι, όμως, αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι Αμερικανοί;

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments