Ελλάδα

Κορονοϊός: Τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση

Κορονοϊός: Τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Κορονοϊός: Τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση

Ανοδική είναι η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και του κορονοϊού, λόγω και των συναθροίσεων που έγιναν κατά την περίοδο των εορτών.

Ανοδική είναι η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και του κορονοϊού, λόγω και των συναθροίσεων που έγιναν κατά την περίοδο των εορτών. Επιπλέον, οι εισαγωγές που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ήδη 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται, σε κλινικές covid στα νοσοκομεία της χώρας και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πίεση δέχονται τα νοσοκομεία, στα Τμήματα Επειγόντων, κατά τις εφημερίες. Οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 250, καθημερινά, με αντίστοιχο, ωστόσο, αριθμό εξιτηρίων.

Σε έξαρση είναι και τα κρούσματα γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ: «Πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει ότι:

«Αναφορικά με τον κορονοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορονοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις».

Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα, όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν πολλές ημέρες, από την έναρξη της νόσησης.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει: «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη».

Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, τονίζει: «Και στα λύματα υπάρχει αύξηση 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, επισημαίνει: «Εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα».

Σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι οι μαθητές με κορονοϊό μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, χωρίς να προσμετρηθούν οι απουσίες τους έως πέντε ημέρες.

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον covid 19. Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

• Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

• Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας

• Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα

ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και

απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

• Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα

τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση

ασανσέρ).

  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και

μετά από αυτό.

  • ➢ Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να

πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

  • ➢ Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο,

βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο

όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές

του με άλλα άτομα.

  •  Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την

ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη

αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία σε ευρωπαϊκές χώρες

Εντωμεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στις Ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των ιογενών λοιμόξεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την άυξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και την έξαρση του ιού της γρίπης, κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική.

Πολλά είναι τα νοσοκομεία στα οποία παρατηρείται εικόνα συμφόρησης, ανάλογη της περιόδου της κορύφωσης των κρουσμάτων του κορoνοϊού, ενώ σε ορισμένες περιοχές επαναφέρονται και μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Ιταλία

Υπό πίεση βρίσκονται τα επείγοντα περιστατικά και οι θάλαμοι των ιταλικών νοσοκομείων εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Συνεχίζουν να αυξάνονται όμως οι διαγνώσεις γρίπης με επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και με περιστατικά πνευμονίας, όχι μόνον σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.

Την τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά covid-19 μειώθηκαν κατά 16%, αλλά σύμφωνα με πολλούς καθηγητές ιολογίας, η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες των γιορτών. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί νέα άνοδος.

Όσο για τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με συμπτώματα γρίπης και επιπλοκές αποτελείται από ηλικιωμένους και πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Από τo Μιλάνο μέχρι τη Ρώμη και τη Νάπολη, η αναμονή για να μπορέσουν να δουν γιατρό αρκετές φορές ξεπερνά και τις τέσσερις ώρες.

Ο Ματέο Μπασέτι, αρχίατρος λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας, τόνισε ότι «είναι η χειρότερη εποχική γρίπη των τελευταίων 20 ετών, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μετάδοσής της». «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τους Ιταλούς, αλλά πολλοί προτίμησαν να κάνουν τον κουφό», πρόσθεσε ο Μπασέτι, με ευθεία αναφορά σε όσους δεν θέλησαν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από ένα εκατομμύριο Ιταλοί έχει μολυνθεί με γρίπη, αν και ακόμη δεν έχει καταγραφεί η κορύφωση των κρουσμάτων που αναμένεται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ισπανία

Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται στα 1.501 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το διάστημα μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο φορτίο στη χώρα για αυτήν εβδομάδα, μετά την Καστίλλη Λα Μάντσα.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν μάσκες για το άμεσο μέλλον.

Άφησαν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο ο κανόνας αυτός να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες.

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς.

Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας.

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που ήραν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας μετά την πανδημία COVID-19 και οι πολίτες είχαν την υποχρέωση να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς έως τον Φεβρουάριο πέρυσι και στα υγειονομικά κέντρα και τα φαρμακεία έως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, η γρίπη, η COVID-19 και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, με τη γρίπη να επικρατεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 953 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα με οξείες αναπνευστικές νόσους, σε σύγκριση με 922 μία εβδομάδα πριν, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας κατέγραψαν απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας κάλεσε σε συνάντηση τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, θα προτείνει την εισαγωγή υποχρεωτικών μέτρων σε όλη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments