Ελλάδα

Μήνυμα 112 στη Δυτική Ελλάδα για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους [vid]

Μήνυμα 112 στη Δυτική Ελλάδα για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες - Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

Συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες - Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

Μήνυμα του 112 για την επερχόμενη κακοκαιρία εστάλη στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδος το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το μήνυμα αναφέρει συγκεκριμένα: «Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 ως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

Επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες και τους ανέμους αναμένεται από το βράδυ, ενώ σύμφωνα με το meteo.gr σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρoυν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 με κύρια χαρακτηριστικά:

– Τις βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.

– Τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.

– Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150-200 mm.

– Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).

– Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7-8 μποφόρ.

– Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζονται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα:

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (6/1) έως το βράδυ της Κυριακής (7/1) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά :

1) Το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.

β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Πιθανές καταιγίδες και στην Αττική περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου

Στην εκδήλωση καταιγίδας στην Αττική, περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, συγκλίνουν τα προγνωστικά στοιχεία, όπως τόνισε χθες ο μαθηματικός, μετεωρολόγος και βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος.

Η χρονική διάρκεια αναμένεται μικρή, ωστόσο τοπικά, ενδέχεται οι καταιγίδες να είναι ισχυρές, με τον κ. Καλλιάνο να σημειώνει ότι δεν χρειάζεται ανησυχία, καθώς πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική για την εποχή εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments