Policy Briefs

Μελόνι: Παρωχημένο το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης

Μελόνι: Παρωχημένο το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

Ο μηχανισμός πρέπει να μεταμορφωθεί, σύμφωνα με την Ιταλή πρωθυπουργό.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι έκρινε τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM) “παρωχημένο” και «απαρχαιωμένο» , βλέποντας στην ψήφο της Ρώμης κατά της επικύρωσης της μεταρρύθμισής της ως «ευκαιρία»  να τον «μετατρέψει»  σε «πιο αποτελεσματικό όργανο». 

Η πλειοψηφία των Ιταλών βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της  Τζόρτζια Μελόνιο, καταψήφισαν στις 21 Δεκεμβρίου αυτήν την επικύρωση.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει επικυρώσει τη μεταρρύθμιση, παρόλο που είχε υπογράψει στις αρχές του 2021, όπως και τα άλλα κράτη μέλη, τη συνθήκη που ενισχύει τον ρόλο αυτού του ταμείου.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αυξάνει τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του ταμείου διάσωσης και τις εξουσίες του να εποπτεύει τα προβληματικά κράτη, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ έως ότου όλα τα κοινοβούλια δώσουν το πράσινο φως.

«Η απουσία επικύρωσης (…) από την πλευρά της Ιταλίας μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μεταμορφωθεί αυτό το μέσο καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό από ό,τι είναι σήμερα », επιβεβαίωσε η Μελόνι, κρίνοντάς το σε «παρωχημένη» κατάσταση  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση », πρόσθεσε κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε για λόγους υγείας.

Η Μελόνι τόνισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ πλειοψηφία στο (ιταλικό) κοινοβούλιο για να επικυρώσει»  αυτή τη μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να «μεταμορφώσει»  αυτή τη μεταρρύθμιση που έχει ήδη εγκριθεί από όλους τους άλλους ευρωπαίους εταίρους της.

Μετά την ιταλική απόρριψη, ο Paschal Donohoe, ο πρόεδρος του Eurogroup που συγκεντρώνει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι «λυπάται για το αποτέλεσμα»  της ιταλικής ψηφοφορίας.

Αυτή η συνθήκη «είναι βασικό στοιχείο του κοινού μας δικτύου ασφαλείας στη ζώνη του ευρώ », υποστήριξε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments