Policy Briefs

Ο Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Ντελόρ

Ο Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Ντελόρ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

"Ο Ντελόρ συμφιλίωσε την Ευρώπη με το μέλλον της», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν προήδρευσε σε έναν επίσημο φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ στο Les Invalides, στο Παρίσι. Ένας «ηγέτης» που «συμφιλίωσε πραγματικά τη Γαλλία με την Ευρώπη» και «την Ευρώπη με το μέλλον της », δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995), πατέρας του ευρώ και εφήμερη ελπίδα της αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 1995, πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου σε ηλικία 98 ετών. 

«Ο Ζακ Ντελόρ δεν κουράστηκε ποτέ να εξερευνά για να συμφιλιωθεί, να αναζητά, να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις, να χτίζει γέφυρες […] Η Ευρώπη του σήμερα », δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Η ηπειρωτική αύρα του Ζακ Ντελόρ αντήχησε κατά τη διάρκεια της τελετής: μετά το χτύπημα της καμπάνας και τη Μασσαλία, η Ωδή στη Χαρά, ο ευρωπαϊκός ύμνος, αντήχησε στην αυλή των Αναπήρων, που ερμήνευσε η Ρεπουμπλικανική ορχήστρα της Φρουράς, υπό το βλέμμα περίπου πενήντα Erasmus. φοιτητές και Ευρωπαίους ηγέτες.

«Είμαστε κάπου οι κληρονόμοι του Jacques Delors», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, παρών μαζί με την σημερινή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, τον Πρόεδρο. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

Μαζί τους ήταν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου (Alexandre de Croo), της Ολλανδίας (Mark Rutte), της Κροατίας (Andrej Plenković), της Σλοβενίας (Robert Golob), της Βουλγαρίας (Nikolai Denkov), του Λουξεμβούργου (Luc Frieden) και της Ουγγαρίας (Viktor Orbán). , οι πρόεδροι της γερμανικής Δημοκρατίας (Frank-Walter Steinmeier) και της Πορτογαλίας (Marcelo Rebelo de Sousa) ή ακόμα και ο πρώην Γάλλος πρόεδρος (2012-2017) François Hollande, οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi (1999-2004) και José Manuel Barroso (2004-2014) και πρώην Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Enrique Baron (1989-1992), Pat Cox (2002-2004) και Antonio Tajani (2017-2019).

Προσκεκλημένοι ήταν επίσης οι ευρωπαίοι βουλευτές της αντιπροσωπείας της Αναγέννησης: Marie-Pierre Vedrenne, Christophe Grudler, Stéphanie Yon-Courtin, Valérie Hayer, Sandro Gozi, Catherine Amalric, Pierre Karleskind, Jérémy Decerle και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Stéjournéne S.

Παρούσα ήταν και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Δελλή.

” Κληρονομιά “

Οι πρώην σοσιαλιστές σύντροφοί του που ήταν παρόντες εξήραν τις ιδιότητές του: «Είχε πολύ μεγάλη ακεραιότητα» , υπογράμμισε ο Πασκάλ Λαμί, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος τον συνόδευσε στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας και μετά στις Βρυξέλλες.

Επί κεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jacques Delors «συνέβαλε στη χάραξη, γραμμή προς γραμμή» , το «πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης» , αυτό της ενιαίας αγοράς και του ευρώ, οι συμφωνίες Σένγκεν ή ακόμα από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Εμανουέλ Μακρόν.

Με άλλα λόγια, «έδωσε μια ψυχή στην Ευρώπη […] η κληρονομιά του είναι τεράστια », συνόψισε η Ursula Von der Leyen, πριν από την τελετή.

Πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο, ξεχώρισε η παρουσία του κ. Όρμπαν. Ο Ούγγρος είναι κοντά στη Μαρίν Λεπέν της οποίας το ακροδεξιό κόμμα, Εθνικό Συλλαλητήριο, προηγείται στις δημοσκοπήσεις κάθε εβδομάδα. 

Απέναντι, ο Εμμανουέλ Μακρόν παρουσιάζεται ως ηγέτης των φιλοευρωπαϊκών «προοδευτικών». Κατά τη διάρκεια των ευχών του στις 31 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του κράτους επικαλέστηκε επίσης τον Ζακ Ντελόρ και την «κληρονομιά» του για να ζητήσει την «αποφασιστική επιλογή» μιας «ισχυρότερης, πιο κυρίαρχης Ευρώπης» που θα γίνει το 2024 .

Μετά την τελετή, οι ευρωπαίοι ηγέτες που ήταν παρόντες προσκλήθηκαν σε γεύμα στο Ηλύσια Πεδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments