Διεθνή

ΗΠΑ: Η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης επετεύχθη

ΗΠΑ: Η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης επετεύχθη

Πηγή Φωτογραφίας: American Flag in front of The White House in Washington D.C. Background out of focus. Photomontage. SEE MY OTHER PHOTOS & VIDEOS from USA:

Σε συμφωνία ύψους 1,66 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2024 κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί χθες Κυριακή, παρά την απαίτηση των δεύτερων για περικοπή του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Σε συμφωνία ύψους 1,66 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2024 κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί χθες Κυριακή, παρά την απαίτηση των δεύτερων για περικοπή του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Μια συμφωνία που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση βασικών κυβερνητικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Πλέον όμως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, οι Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αυστηρή προθεσμία για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επικυρώσει τη συμφωνία και θα αποτρέψει ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η χρηματοδότηση λήγει για περίπου το 20% της κυβέρνησης στις 19 Ιανουαρίου, όπως σε κάποια προγράμματα βοήθειας για τους βετεράνους και τις υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων και φαρμάκων, ενώ λίγο αργότερα στις 2 Φεβρουαρίου λήγει η χρηματοδότηση για το υπόλοιπο της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις εκ «δεξιών»

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από κοινού από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Ε. Σούμερ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει τη σφοδρή αντίδραση των ακροδεξιών Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ήλπιζαν να επιβάλουν ευρείας κλίμακας περικοπές στον προϋπολογισμό.

«Φοβάμαι ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι κακή για τη χώρα. Είναι κακή για τον αμερικανικό λαό, είναι κακή για το έλλειμμα και κακή για το δημόσιο χρέος», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην The Washington Post ο βουλευτής Μπομπ Γκουντ, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ελπίζω να μην είναι έτσι. Σίγουρα προσπαθώ να πείσω τον πρόεδρο Τζόνσον για το αντίθετο -προσπαθώ να πείσω τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου να συμπαρασταθούν στον πρόεδρο στον αγώνα για τη μείωση των δαπανών σε ετήσια βάση και την εφαρμογή πολιτικών που αποκαταστήσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί από τις πολιτικές Μπάιντεν-Πελόζι-Σούμερ που ισχύουν αυτή τη στιγμή».

Η Freedom Caucus με ανακοίνωσή της χθες Κυριακή χαρακτήρισε τη συμφωνία «πλήρη αποτυχία» και «εντελώς απαράδεκτη».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία επιτρέπει 886,3 δισ. δολάρια σε αμυντικές δαπάνες και 772,7 δισ. δολάρια σε δαπάνες που δεν χαρακτηρίζονται πρώτης ανάγκης. Ανακαλεί 6,1 δισ. δολάρια που αφορούσαν έκτακτες δαπάνες για τον κορωνοϊό και επιταχύνει τις περικοπές από τα 80 δισ. δολάρια νέας χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS, η εφορία των ΗΠΑ) στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022, αφαιρώντας 20 δισ. δολάρια από το σύνολο αυτό φέτος.

«Το διακομματικό πλαίσιο χρηματοδότησης στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες του Κογκρέσου μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αποτροπή ενός άσκοπου κυβερνητικού shutdown και στην προστασία σημαντικών εθνικών προτεραιοτήτων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Αντανακλά τα επίπεδα χρηματοδότησης που διαπραγματεύτηκα με τα δύο κόμματα και υπέγραψα ως νόμο την περασμένη άνοιξη. Απορρίπτει τις βαθιές περικοπές σε προγράμματα στα οποία βασίζονται οι σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και παρέχει μια πορεία για την ψήφιση χρηματοδότησης νομοσχεδίων για ολόκληρο το έτος που θα προσφέρουν προνόμια στον αμερικανικό λαό και θα είναι απαλλαγμένα από ακραίες πολιτικές».

Ο Τζόνσον, σε επιστολή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «την πιο ευνοϊκή συμφωνία για τον προϋπολογισμό που έχουν επιτύχει οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία».

Ήδη έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με τις διατάξεις της νέας συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της IRS. Η υπηρεσία υποτίθεται ότι θα λάμβανε κάποια δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 ετών για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας κατά των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο Σούμερ και οι Δημοκρατικοί λένε ότι συμφώνησαν μόνο να επιταχύνουν τις περικοπές στην IRS, αφαιρώντας συνολικά 20 δισ. δολάρια από την υπηρεσία. Ο Τζόνσον και οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι διαπραγματεύτηκαν επιπλέον 10 δισ. δολάρια σε περικοπές ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Συνέχιση της υφιστάμενης συμφωνίας

Η συμφωνία τηρεί ως επί το πλείστον εκείνη που επιτεύχθηκε από τον Μπάιντεν και τον τότε πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι την περασμένη άνοιξη για την αναστολή του ορίου χρέους της χώρας με αντάλλαγμα τον περιορισμό των μη αναγκαίων δαπανών σε 1,59 τρισ. δολάρια το 2024, με αύξηση 1% το 2025. Επειδή αυτό αντιπροσώπευε μια περικοπή όταν λαμβανόταν υπόψη ο πληθωρισμός, ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι συμφώνησαν να δαπανώνται επιπλέον 69 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε μια παράλληλη συμφωνία, με ένα μέρος από αυτό να αντισταθμίζεται από την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κονδυλίων.

Όμως οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ήταν ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία και εκδίωξαν τον Μακάρθι τον Οκτώβριο επειδή τήρησε τη συμφωνία διατηρώντας τα επίπεδα των δαπανών με τη βοήθεια των ψήφων των Δημοκρατικών. (Ο Μακάρθι παραιτήθηκε από το Κογκρέσο στα τέλη του 2023).

Μια σκληρή διαδικασία τριών εβδομάδων το περασμένο φθινόπωρο για την αντικατάσταση του Μακάρθι στοίχισε στους Ρεπουμπλικανικούς τρεις από τους κορυφαίους ηγέτες του, προτού το κόμμα καταλήξει στον Τζόνσον. Αυτός, όπως και ο Μακάρθι, καταβάλει προσπάθειες να διατηρήσει τον έλεγχο της θορυβώδους Ρεπουμπλικανικής Βουλής.

Η Freedom Caucus έχει παροτρύνει το Κογκρέσο να επαναφέρει τα επίπεδα των δαπανών στα προ πανδημίας επίπεδα και να επισυνάψει τροπολογίες για συντηρητική πολιτική -μεταξύ άλλων ο περιορισμός των αμβλώσεων και οι σκληροί περιορισμοί στη μετανάστευση- στο νομοσχέδιο για τις δαπάνες.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, συγκεκριμένα 18 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από περιφέρειες στις οποίες ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές του 2020, έχουν καλέσει τον Τζόνσον να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στις περικοπές του προϋπολογισμού και να αποτρέψει τις προσπάθειες της ακροδεξιάς να συμπεριλάβει την κοινωνική πολιτική στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση.

«Ξεκαθαρίσαμε στον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα υποστηρίξουν τη συμπερίληψη αλλαγών σε κανένα από τα 12 νομοσχέδια για τα κονδύλια που τίθενται ενώπιον του Κογκρέσου», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο Σούμερ και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χέικιμ Τζέφρις.

Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον έχει προσπαθήσει να κατευνάσει και τα δύο στρατόπεδα, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Για τους δεξιούς, έχει χαράξει σκληρή γραμμή όσον αφορά την επείγουσα βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία, απορρίπτοντας το αίτημα δαπανών του Μπάιντεν ύψους 106 δισ. δολαρίων που κάλυπτε τη βοήθεια και για τα δύο εμπόλεμα έθνη, ανθρωπιστική βοήθεια και πόρους για την ασφάλεια των συνόρων. Ο Τζόνσον συνδύασε τα 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ με το ίδιο ποσό περικοπών στην εφορία, μια κίνηση που σύμφωνα με μη κομματικούς αναλυτές, θα κόστιζε στην πραγματικότητα περισσότερα χρήματα στους φορολογούμενους, καθώς θα εμπόδιζε την ικανότητα της υπηρεσίας να εισπράττει έσοδα. Το μέτρο αυτό πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments