Οικονομία

Πιθανή μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2025 και 2027

Πιθανή μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2025 και 2027

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Το "κλειδί" για τη νέα μείωση είναι η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς έτσι θα περιοριστεί αποφασιστικά η υποδηλωμένη απασχόληση και θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές

Το "κλειδί" για τη νέα μείωση είναι η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς έτσι θα περιοριστεί αποφασιστικά η υποδηλωμένη απασχόληση και θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές

Στον σκληρό πυρήνα των εισφορών ανεργίας, ασθένειας και σύνταξης εισέρχεται το σχέδιο για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, σε δύο δόσεις, το 2025 και το 2027.

Το “κλειδί” για τη νέα μείωση είναι η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς έτσι θα περιοριστεί αποφασιστικά η υποδηλωμένη απασχόληση και θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές, που σήμερα δεν πληρώνονται στο σύνολό τους και δεν πιάνονται στο ραντάρ των Επιθεωρητών.

Το εγχείρημα για τη νέα μείωση εισφορών έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, όχι μόνο γιατί δεν έχει επεκταθεί σε όλη την οικονομία η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά επειδή για αυτή την έξτρα μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των εισφορών (πέραν των 4,4 μονάδων που προηγήθηκαν μετά το 2019) η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο τραπέζι. Γι’ αυτό και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είχε σχεδόν προαναγγελθεί ότι θα γινόταν το 2024, τελικά μετατέθηκε για το 2025 και το 2027.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που μίλησε στο Capital, για καθεμία μονάδα μείωσης των εισφορών το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν είτε από νέες πηγές εσόδων, που ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν ή να μην είναι εύκολο να μειωθούν πόροι από άλλους τομείς για να αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων στον ΕΦΚΑ, είτε να εξασφαλιστούν με αύξηση των εισπράξεων του ΕΦΚΑ με τη συμβολή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ακόμα και με την προοπτική ότι η ψηφιακή κάρτα θα αυξήσει τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων ως προς την καταβολή των εισφορών, την τήρηση των ωραρίων και των αμοιβών, το ζητούμενο είναι από πού θα προέλθει η μείωση της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Δεδομένου ότι η μείωση κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη προήλθε κατά βάση από τις μη ανταποδοτικές εισφορές (κατάρτισης, εργατικής εστίας κ.ά.), αυτός που έχει μείνει αλώβητος μέχρι τώρα είναι ο σκληρός πυρήνας των εισφορών για σύνταξη, ασθένεια και ανεργία.

Η μία μονάδα θα γίνει σε δύο δόσεις, με 0,5% το 2025 και άλλο ένα 0,5% το 2027. Το μοίρασμα σε δύο δόσεις με διαφορά δύο ετών προδικάζει ότι η μείωση θα ακουμπήσει τον σκληρό πυρήνα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρώτη δόση (μισή μονάδα) θα μπορούσε να προέλθει από την εργοδοτική εισφορά ασθένειας, που είναι 4,55% και κατά τα φαινόμενα θα γίνει 4,5% από την 1η/1/2025.

Αντιθέτως, δεν προβλέπεται μείωση στις εισφορές ασθένειας των εργαζομένων, οι οποίες είναι 2,55%.

Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο η νέα μείωση να προέλθει ξανά από τις εισφορές ανεργίας, μια που συμμετείχαν ήδη στη μείωση των 4,4 μονάδων κατά 1,85%. Η μείωση του 1,85% προήλθε με μείωση κατά 1,49% από την εισφορά ανεργίας που καταβάλλουν οι εργοδότες και κατά 0,36% από την εισφορά ανεργίας των εργαζομένων. Σήμερα η εισφορά ανεργίας είναι 2,40%, με 1,20% από τον εργοδότη και 1,20% από τον εργαζόμενο.

Η τρίτη πηγή από την οποία θα μπορούσε να προέλθει ή μισή ή και η μία μονάδα μείωσης των εισφορών είναι η καρδιά του ασφαλιστικού, δηλαδή οι εισφορές σύνταξης. Τέτοια περίπτωση δεν εξετάζεται, καθώς θα σηματοδοτούσε ένα ψαλίδισμα στους πόρους που κατευθύνονται για τις συντάξεις.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, η επικρατέστερη πηγή για τη μείωση των εισφορών κατά μία μονάδα δεν είναι άλλη από τον κλάδο ασθένειας, τουλάχιστον για το πρώτο 0,5% που θα ισχύσει από το 2025. Το άλλο 0,5% για το 2027 μπορεί να προέλθει πάλι από τον κλάδο ασθένειας, αλλά η κυβέρνηση θα είναι σε καλύτερη θέση όσον αφορά την κάλυψη των απωλειών, καθώς θα έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ενιαίες εισφορές ασθένειας μισθωτών και επαγγελματιών

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στο πεδίο των εισφορών περιλαμβάνει και τη συνολική επανεξέταση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη, με το βασικό σενάριο να προβλέπει την περαιτέρω μείωσή τους για τους μισθωτούς και την εξίσωσή τους με τις εισφορές ασθένειας που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, οι εισφορές ασθένειας (εργοδότη και εργαζόμενου) σε έναν μισθωτό των 1.500 ευρώ είναι σήμερα 7,10%, δηλαδή φτάνουν στα 106,5 ευρώ, όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές ασθένειας με την αύξηση για το 2024 κυμαίνονται μεταξύ 62 και 75 ευρώ τον μήνα, και μάλιστα με λιγότερες εισφορές έχουν τις ίδιες ακριβώς καλύψεις σε χρήμα και είδος με τους μισθωτούς, που πληρώνουν περισσότερα.

Ένα πρώτο σχέδιο που είχε εξεταστεί το 2020 από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών ήταν να καθιερωθούν ποσοτικές εισφορές ασθένειας και για τους μισθωτούς. Με αυτό το σχέδιο θα προέκυπτε μικρή αύξηση στις συνολικές εισφορές των μισθωτών που αμείβονται μέχρι 800 ευρώ, καθώς από τα 56 ευρώ, όπου ανέρχεται σήμερα το σύνολο των εισφορών ασθένειας, θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν στα 62 ευρώ για το 2024. Από την άλλη, οι ενιαίες εισφορές ευνοούν περισσότερους εργαζομένους που οι αμοιβές τους είναι πάνω από τα 800 ευρώ, καθώς θα έβλεπαν μείωση κρατήσεων και έμμεση αύξηση των αποδοχών τους.

Πηγή: capital.gr//Κώστας Κατίκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments