Διεθνή

Γκαμπριέλ Αττάλ: Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος

Γκαμπριέλ Αττάλ: Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος

Πηγή Φωτογραφίας: French Education and Youth Minister Gabriel Attal leaves after the weekly cabinet meeting at the presidential Elysee Palace in Paris, on December 20, 2023. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται πίσω από το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατά περίπου οκτώ έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Τρίτη τον 34χρονο υπουργό Παιδείας Γκαμπριέλ Αττάλ ως νέο πρωθυπουργό του, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά σηματοδοτεί την επιθυμία του Μακρόν να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να βελτιώσει τις πιθανότητες του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται πίσω από το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατά περίπου οκτώ έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Αττάλ, στενός σύμμαχος του Μακρόν που έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, θα αντικαταστήσει την απερχόμενη πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ανέφεραν το ραδιόφωνο RTL και η τηλεόραση BFM.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της ευρέως αναμενόμενης κίνησης.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Aτάλ έχει γίνει γνωστός ως ένας έξυπνος υπουργός, που αισθάνεται άνετα στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στο κοινοβούλιο.

Ο Ατάλ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

«Ο Γκαμπριέλ Αττάλ μοιάζει λίγο με τον Μακρόν του 2017», δήλωσε ο βουλευτής Πατρίκ Βινιάλ, αναφερόμενος στο χρονικό σημείο κατά το οποίο ο πρόεδρος ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα ως ο νεότερος ηγέτης στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, που τότε ήταν δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Ο Αττάλ και ο Μακρόν θα έχουν συνολικά ηλικία λίγο μικρότερη από εκείνη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα πιο ταραχώδες κοινοβούλιο από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του λίγο μετά την επανεκλογή του το 2022.

«Το δίδυμο Μακρόν-Ατάλ μπορεί να δώσει νέα πνοή (στην κυβέρνηση)», δήλωσε ο δημοσκόπος της Harris Interactive, Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έσπευσαν να πουν ότι δεν περιμένουν πολλά από την αλλαγή του πρωθυπουργού, με τον ίδιο τον Μακρόν να αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments