Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο άνοιγμα στο Κέντρο

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο άνοιγμα στο Κέντρο

Πηγή Φωτογραφίας: [361631] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / /EUROKINISSI)

Η πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου και η επιφυλακτική στάση της Κουμουνδούρου.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να επεκταθεί προς το κέντρο “μέσω Βρυξελλών και Στρασβούργου”, είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τις επόμενες ημέρες και την ταυτότητα του κόμματος. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήρθαν να ταράξουν τα νερά και να υπενθυμίσουν στο Συνέδριο του 2022 τη δέσμευση του κόμματος για διεύρυνση προς το κέντρο.

Ζητούν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να «μετακομίσει» στην οικογένεια των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και να φύγει από την ομάδα της Αριστεράς. Στην παρέμβαση των τριών κορυφαίων στελεχών είναι χαρακτηριστικό πως αναφέρεται ότι «η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς. Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο».

Πώς αντιμετωπίστηκε η πρόταση από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σε κάθε περίπτωση, όλες οι απόψεις που θα παρουσιαστούν θα συζητηθούν ανοιχτά στο ερχόμενο συνέδριο. Στελέχη του κόμματος τόνισαν χθες ότι στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2022 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το κόμμα “ανήκει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς” (άρθρο 1) και ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετέχει ενεργά και θα στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες του ιδρυτικού του μέλους, του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποκτήσει ουσιαστικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις παντού στον κόσμο των οποίων η δράση και η λειτουργία διέπονται από ανάλογες αρχές και αποσκοπούν σε ανάλογους στόχους».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης δεν έκρυψε την αποστασιοποίησή του, λέγοντας: «Νομίζω ότι η πρόταση των μελών της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών είναι λάθος. Καλό θα ήταν να είχαν ερωτηθεί και οι υπάρχοντες ευρωβουλευτές… Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία».

Με την πρόταση δεν συμφώνησε, τέλος, ούτε ο Νίκος Παππάς που επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη συμμετέχει στις προ συσκέψεις και τις διαδικασίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Το μείζον ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις άριστες σχέσεις με Αριστερά – Πράσινους και Σοσιαλιστές, ώστε να εργαστούμε από κοινού για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments