Γεωπολιτικά

Υεμένη: Βρετανία & ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών Χούθι

Υεμένη: Βρετανία & ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών Χούθι

Πηγή Φωτογραφίας: Massive blasts heard inside US base in northeast Syria/ AFP

Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αντικρούσει στο Διεθνές Δικαστήριο τις κατηγορίες για γενοκτονία

H επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στρατιωτικές βάσεις στην Υεμένη, δεν θα μείνει αναπάντητη δηλώνουν οι αντάρτες Χούθι ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται για πάνω από τρεις μήνες.

Το Ισραήλ θα παρουσιάσει σήμερα τις θέσεις του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να επιμείνει στις βιαιότητες της Χαμάς και να υπερασπιστεί «το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Η επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής προκάλεσε ανησυχία και εντός του Ισραήλ καθώς κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δώσει με τις δηλώσεις τους «δικαίωμα» να κατηγορηθούν για πρόθεση γενοκτονίας.

Το λουτρό αίματος στη Γάζα συνεχίζεται παρά τις ανακοινώσεις ότι ο πόλεμος έχει περάσει σε μία τρίτη, ηπιότερη, φάση.

07:36 Συνεχίζουν να επιχειρούν οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη βόρεια Γάζα – Έκτακτη εθνική συνάντηση Χαμάς με άλλες οργανώσεις Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «παραμένουν ικανοί να διαταράξουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις», παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι έχει «διαλύσει» την αντίσταση της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι οι μάχες συνεχίζονται στη νότια Χαν Γιουνίς, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές στόχευσαν την Πέμπτη μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα και χερσαίες δυνάμεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά τανκς και κατά προσωπικού.

Σύμφωνα με το ISW και το CTP, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες πραγματοποίησαν μια «έκτακτη εθνική συνάντηση», η οποία μπορεί να σηματοδοτεί ότι εξετάζεται η επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν τη συνεχιζόμενη ενότητά τους και απάντησαν στα ισραηλινά σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα λέγοντας ότι «η διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας είναι παλαιστινιακό ζήτημα», ανέφεραν οι παρατηρητές.

07:18 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε πέντε άτομα στη Deir el-Balah Μια ισραηλινή βόμβα σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους αφού έπληξε ένα σπίτι στη συνοικία al-Masha’la δυτικά της πόλης Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Shehab.

Η Deir el-Balah έχει υποστεί μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

07:14 Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Μπάιντεν για τις επιθέσεις στην Υεμένη Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα, ο αμερικανικός στρατός έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

07:05 Με πλάνα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη θα προσπαθήσει το Ισραήλ να αντικρούσει τις κατηγορίες για γενοκτονία Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς ότι διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα στο Διεθνές Δικαστήριο σήμερα, ο Καναδός καθηγητής νομικής Michael Lynk λέει ότι το πιθανότερο είναι ότι θα δείξει πλάνα από την επίθεση της Χαμάς για να υποστηρίξει ότι υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Νοτιοαφρικανοί δικηγόροι παρουσίασαν χθες στη Χάγη την προσφυγή τους, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις γενοκτονίας στον πόλεμό του στη Γάζα.

Για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της γενοκτονίας θα πρέπει να αποδειχτεί η ύπαρξη πρόθεσης για γενοκτονία. Η νομική αντιπροσωπεία της Ν. Αφρικής παρέθεσε δηλώσεις αξιωματούχων από τον πρωθυπουργό μέχρι τους υπουργούς και τους στρατιωτικούς που απανθρωποιούσαν τους Παλαιστίνιους και εμπεριείχαν καλέσματα για εξάλειψή τους προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία της.

Δικηγόρος της Ν. Αφρικής ανέφερε επίσης ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν έχει νομική εφαρμογή στην περίπτωση του Ισραήλ γιατί αφορά επιθέσεις από κράτη. Όπως είπε το Διεθνές Δίκαιο δεν προβλέπει «δικαίωμα σε αυτοάμυνα» σε περιπτώσεις κατοχής άλλου έθνους.

07:00 Έκτακτη σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία μετά το χτύπημα στην Υεμένη Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο AJ η Ρωσία έστειλε μήνυμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρει ότι θεωρεί ότι η χρήση βίας στην Υεμένη αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η χώρα ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα μια εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά.

06:47 Η Σαουδική Αραβία καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη Η Σαουδική Αραβία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή της κλιμάκωσης» με αφορμή τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον περιοχών που συνδέονται με το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Χούθι της Υεμένης, παρακολουθεί στενά την κατάσταση με «μεγάλη ανησυχία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το βασίλειο τονίζει τη σημασία της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτήν αποτελεί διεθνές αίτημα», πρόσθεσε το υπουργείο.

06:35 Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στην Υεμένη – Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και συνολικότερα στη Μέση Ανατολή καθώς ανοίγουν περισσότερα μέτωπα μετά και το χτύπημα ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη.

Οι αντιδράσεις από την επίθεση δεν έχουν ακόμα ξεδιπλωθεί, ενώ στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη με τους συγκεντρωμένους να ζητούν από την κυβέρνηση να κρατήσει τα στρατεύματά της μακριά από τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments