Πολιτική

Σε νέα τρικυμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα τρικυμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [365444] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια πυροδότησε την ένταση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε επίσημα τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο τρεις φορές μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, φέρνοντας ακόμη και τους μετριοπαθείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Και αυτό γιατί ο αρχηγός του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, διαψεύστηκε την επομένη τηλεοπτικής συνέντευξης στον σταθμό Star, όπου είχε δηλώσει δημόσια ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο ακόμη και αν επιβάλλει κομματική πειθαρχία, προκειμένου να το αντιπαραβάλει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να αναδείξει το προοδευτικό στίγμα του κόμματος. Ωστόσο, λόγω των κλιμακούμενων αντιδράσεων των βουλευτών και κυρίως των στενών συνομιλητών του κ. Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναγκάστηκε χθες το βράδυ να δώσει εξηγήσεις, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον εαυτό του.

Οι διαδοχικές κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, ξεκίνησαν προχθές το βράδυ, όταν η Κουμουνδούρου εξέπεμπε σήμα επιφυλακτικής έως αρνητικής στάσης απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο να καλεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου, που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα η αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης «να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε την ίδια ημέρα την πρόθεσή της να διοργανώσει δημόσια εκδήλωση στις 25 Ιανουαρίου, η οποία θα περιλάμβανε ομιλία του Κασσελάκη για την ισότητα στον γάμο. Μάλιστα, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε σοβαρά στη συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα μέσα της εβδομάδας για το κοινοβουλευτικό σχέδιο δράσης, καθώς το κόμμα είχε καταθέσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το δικό του νομοσχέδιο για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, όλα τροποποιήθηκαν και άρχισαν να αλλάζουν προχθές, όταν μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί «χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας πως «για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προκαλείς τους βουλευτές σου να απόσχουν; Αν το θεωρεί ζήτημα δικαιωμάτων να επιβάλλει κομματική πειθαρχία όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε χθες τη θετική του στάση για το νομοσχέδιο στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, στην οποία εισέπραξε αρκετές αντιδράσεις. Οι μισές από αυτές βασίστηκαν σε θέματα τακτικής, με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος ότι κάνει “δώρο” στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, πλέον, ζει με τον φόβο μιας πιθανής ήττας στο νομοσχέδιό του. 

Ωστόσο, ήταν ο κοινοβουλευτικός συντονιστής και βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος αντιτάχθηκε σθεναρά στην ουσία του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Πολάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο καθώς δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα ορεινά χωριά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε ποτέ πως θα θέσει θέμα πειθαρχίας αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν κάπου δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στην Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, την κομματική πειθαρχία δεν τη επιβάλλει ο πρωθυπουργός αλλά ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης κοντεύει να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Εάν μιλούσαμε για κάποιον άλλο νόμο θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Όταν για ένα τόσο εμβληματικό ζήτημα δεν κάνει αυτό που πρέπει σκεφτείτε πού βρισκόμαστε. Εάν κάποιος πρέπει ανταπαντήσει για το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη”.

Αποκορύφωμα όλων αυτών των ραγδαίων και αντιφατικών εξελίξεων, ήταν να παρέμβει στα κοινωνικά δίκτυα χθες το βράδυ ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πραγματοποίησε θεαματική στροφή, γράφοντας πως “όταν δω το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψη μου, με τρόπο αδιαμεσολάβητο και ειλικρινή όπως πάντα”, “αδειάζοντας” με αυτόν τον τρόπο την κ. Αυγέρη, τον κ. Πολάκη, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments