Διεθνή

Eπιχείρηση στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου ετοιμάζουν οι δυνάμεις του Ισραήλ

Eπιχείρηση στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου ετοιμάζουν οι δυνάμεις του Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Smoke rises following an Israeli airstrike, in Gaza City, Sunday, Oct. 8, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations, killing hundreds and taking captives. Palestinian health officials reported scores of deaths from Israeli airstrikes in Gaza. (AP Photo/Hatem Moussa)

Μια επιχείρηση στην πολιτικά ευαίσθητη περιοχή της Ράφα και του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας θα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη επειδή συνορεύει με την Αίγυπτο και έχει διπλωματικές επιπτώσεις στις σχέσεις του Ισραήλ τόσο με το Κάιρο όσο και παγκοσμίως.

Για τα σχέδιά του να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου του βασικού διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στη νότια Λωρίδα της Γάζας ενημέρωσε το Ισραήλ την Αίγυπτο, ανέφερε το Σάββατο η Wall Street Journal. Επικαλούμενη τόσο νυν όσο και πρώην Ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους, η έκθεση σημείωσε ότι η επιχείρηση του IDF «πιθανότατα θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση Παλαιστινίων αξιωματούχων από ένα βασικό σημείο διέλευσης και τη στάθμευση ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος μιας έκτασης γης από τη νοτιοανατολική γωνία της Γάζας που εφάπτεται τόσο του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου προς τη Μεσόγειο Θάλασσα περίπου 12 χιλιόμετρα (8 μίλια) βορειοδυτικά». σύμφωνα με την WSJ.

Μια επιχείρηση στην πολιτικά ευαίσθητη περιοχή της Ράφα και του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας θα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη επειδή συνορεύει με την Αίγυπτο και έχει διπλωματικές επιπτώσεις στις σχέσεις του Ισραήλ τόσο με το Κάιρο όσο και παγκοσμίως. Η Jerusalem Post ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο IDF είχε απομακρυνθεί από τη Ράφα μέχρι στιγμής λόγω αυτών των ευαισθησιών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι η Αίγυπτος απέρριψε πρόταση του Ισραήλ για μεγαλύτερη ισραηλινή εποπτεία της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας και δίνει προτεραιότητα στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός πριν εργαστεί για μεταπολεμικές ρυθμίσεις. Οι αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών το Ισραήλ είχε προσεγγίσει την Αίγυπτο για την εξασφάλιση του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας στενής ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων, ως μέρος των ισραηλινών σχεδίων για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments