Nέα της αγοράς

Ένα στόλο από γιγαντιαία σκάφη ναυπηγεί η Κίνα για να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

Ένα στόλο από γιγαντιαία σκάφη ναυπηγεί η Κίνα για να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

Πηγή Φωτογραφίας: PLA Navy's Type 055 Class Destroyer Nanchang 101/ NAVALPOST.COM

Τους πρώτους 11 μήνες 2023, η Κίνα πούλησε περίπου 4,76 εκατομμύρια αυτοκίνητα στον υπόλοιπο κόσμο, αντί 92,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 59,8% σε όγκο και 70,9% σε αξία.

Ένα στόλο από γιγαντιαία σκάφη ναυπηγεί η Κίνα για να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, καθώς είναι αποφασισμένη να κατακτήσει την αγορά της Γηραιάς ηπείρου με κάθε μέσο.

Τους πρώτους 11 μήνες 2023, η Κίνα πούλησε περίπου 4,76 εκατομμύρια αυτοκίνητα στον υπόλοιπο κόσμο, αντί 92,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 59,8% σε όγκο και 70,9% σε αξία.

Καθώς, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες διέλυσαν τους παλαιότερους μεταφορείς οχημάτων τους το 2020, όταν τα εργοστάσια αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο έκλεισαν λόγω της πανδημίας, η ταχύτερη από την αναμενόμενη επιστροφή της παγκόσμιας ζήτησης αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με μια ισχυρή ώθηση από τις κινεζικές εξαγωγές, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε έλλειψη βασικών πλοίων.

Οι κινεζικές εταιρείες βρήκαν μια γρήγορη λύση: να ναυπηγήσουν σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν έως και 7.000 αυτοκίνητα το καθένα.

Ναυπηγική δύναμη Η Κίνα είναι πλέον παγκόσμια μια δύναμη όσον αφορά τη ναυπηγική. Τα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζουν εξελιγμένα και μεγάλα πλοία εδώ και αρκετό καιρό, γεγονός που επιτρέπει στο παγκόσμιο «εργοστάσιο» να εξάγει τα προϊόντα του χρησιμοποιώντας θαλάσσιες μεταφορές, οι οποίες είναι οι φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές.

Το Πεκίνο έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιο ενός πλοίου που θα λειτουργεί με την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θα χρειάζεται ουράνιο ως καύσιμο. Από την άλλη, αυτό το πλοίο θα μπορεί να φορτώσει έως και 24.000 κοντέινερ για εξαγωγή και εισαγωγή εμπορευμάτων. Έτσι, αυτό το μέγα-πλοίο θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Απέπλευσε το πρώτο «μέγα-πλοίο» Ηδη η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, που είναι πρώτη σε πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα και ήδη είναι μπροστά από την Tesla στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ναύλωσε το σκάφος BYD Explorer No. 1, για να μεταφέρει 7.000 στην Ευρώπη. Το Το παρθενικό ταξίδι του BYD Explorer απέπλευσε από το Λονγκού και τώρα κατευθύνεται προς το Σεντζέν, την έδρα της BYD, όπου θα παραλάβει χιλιάδες οχήματα, πριν αποπλεύσει για την Ευρώπη. Το υπό Λιβεριανή σημαία σκάφος, ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία «Zodiac Maritime».

Σύμφωνα με την China International Marine Containers Group (CIMC), που ναυπήγησε το σκάφος, έχει συνολικό μήκος 199,9 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 19 κόμβων και χρησιμοποιεί LNG ως κύριο καύσιμο, εφοδιασμένο με δύο δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου

Το σκάφος λειτουργεί ως πλωτό γκαράζ πολλαπλών επιπέδων, διευκολύνοντας την ταχύτερη φόρτωση και εκφόρτωση και τελικά επιταχύνοντας τις παραδόσεις αυτοκινήτων.

Ηδη, μια θυγατρική της BYD φέρεται να έχει παραγγείλει οκτώ πλοία χωρητικότητας 7.000 αυτοκινήτων το καθένα, σε ναυπηγείο στο Γιαντάι επαρχίας Σαντόγκ, συνολικού κόστους 5 δισεκατομμυρίων γουάν (700 εκατομμύρια δολάρια).Η BYD έχει επίσης παραγγείλει πλοία αυτού του τύπου από την Guangzhou Shipyard International (GSI) και την China Merchants Industry.

«Μάχη» στη ναυτιλία Ο αριθμός των αυτοκινήτων που αποστέλλονται μέσω των ωκεανών αυξήθηκε κατά 17% το 2023 στα 23,4 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2018, σύμφωνα με το ναυτιλιακό πρακτορείο Clarksons. «Η παγκόσμια ναυτιλία μεταφοράς αυτοκινήτων πάει αρκετά καλά», γράφουν οι Financial Times. «Τώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες επέστρεψαν στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές από την Κίνα, στη ναυτιλία γίνεται μάχη».

Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων που παράγουν στη χώρα τους και πωλούν στην Ευρώπη «είναι πλήρως εκτεθειμένοι στις θαλάσσιες μεταφορές καθώς δεν διαθέτουν ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής», λέει στους Financial Times ο Ματίας Σμιντ, αναλυτής που ειδικεύεται στην παρακολούθηση πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. «Παρά τις παραγγελίες ρεκόρ για νέα πλοία, πολλά δεν είναι πιθανό να συνδεθούν στο δίκτυο για τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η ζήτηση για οχήματα επιστρέφει ταχύτερα από το αναμενόμενο».

Παγκόσμιος ηγέτης Η Κίνα είναι πλέον ο παγκόσμιος ηγέτης μεταξύ των χωρών εξαγωγής οχημάτων, μπροστά και από την Ιαπωνία και τη Γερμανία. «Το 2023, οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αναμενόταν να ξεπεράσουν αυτές της Ιαπωνίας κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο.

Ο ασιατικός γίγαντας είχε ήδη ξεπεράσει την Ιαπωνία το πρώτο τρίμηνο του 2023, αφού ξεπέρασε τη Γερμανία το 2022. «Τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα είναι όλο και πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά χάρη στην αυστηρή ποιότητα ελέγχου», λέει ο Σου Χάιντονγκ, αναπληρωτής γενικός μηχανικός της Κινεζικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM).Στα ηλεκτρικά οχήματα, οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν περίπου το 60% της παγκόσμιας αγοράς. Η Κίνα κυριαρχεί επίσης στην προμήθεια γραφίτη, ο οποίος είναι κρίσιμος για την τεχνολογία μπαταριών που βασίζεται σε λιθίου, ελέγχοντας περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας διύλισης του ορυκτού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments