Οικονομία

Ρεύμα: Τι θα κρίνει τις τιμές του Φεβρουαρίου

Ρεύμα: Τι θα κρίνει τις τιμές του Φεβρουαρίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Έτσι, η πορεία των τιμών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου προμήθειας, ότι η χονδρεμπορική θα κλείσει τον Ιανουάριο σε εξίσου χαμηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα -ίσως και ελαφρώς χαμηλότερα- διατηρώντας τη λιανική ρεύματος σε προσιτά επίπεδα.

Εξίσου ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος και τον Φεβρουάριο προοιωνίζεται έως αυτή τη στιγμή

Εξίσου ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος και τον Φεβρουάριο προοιωνίζεται έως αυτή τη στιγμή η εξέλιξη της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον μήνα που διανύουμε. Έτσι, η πορεία των τιμών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου προμήθειας, ότι η χονδρεμπορική θα κλείσει τον Ιανουάριο σε εξίσου χαμηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα -ίσως και ελαφρώς χαμηλότερα- διατηρώντας τη λιανική ρεύματος σε προσιτά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι από το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η αγορά τον τρέχοντα μήνα θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει «περάσει» πάνω από το 70% των καταναλωτών χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Επομένως, η διαμόρφωση των πράσινων προϊόντων θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο της λιανικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί αισιόδοξο στοιχείο ότι έως και την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, η ελληνική αγορά ρεύματος διαμορφωνόταν σε μικρότερο ύψος από τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος «τρέχει» με 95,1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Σύμμαχος» η τιμή αερίου

Υπενθυμίζεται ότι τα πράσινα τιμολόγια έκαναν «ποδαρικό» τον Ιανουάριο με προσιτές τιμές, καθώς για αρκετούς προμηθευτές οι χρεώσεις διαμορφώθηκαν σε μικρότερο ύψος από τις επιδοτούμενες τιμές του προηγούμενου 1,5 περίπου έτους. Έτσι, παρά την απόσυρση των οριζόντιων ενισχύσεων, για μία σημαντική μερίδα νοικοκυριών και επιχειρήσεων το κόστος των λογαριασμών θα είναι αποκλιμακωμένο αυτό τον μήνα.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, «σύμμαχος» στο να καταγραφεί μία παρόμοια εικόνα στα ειδικά προϊόντα είναι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία δεν προκαλεί ανατιμητικές πιέσεις στο χονδρεμπορική. Κι αυτό γιατί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού «τρέχει» τον Ιανουάριο με παρόμοια τιμή αερίου με τον Δεκέμβριο.

Ως συνέπεια, εν πολλοίς ο «άγνωστος Χ» για την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς κατά τον υπόλοιπο Ιανουάριο, είναι η ζήτηση αλλά και το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που θα καταγραφεί μέχρι το κλείσιμο του μήνα. Έτσι, καθώς οι ΑΠΕ είναι σημαντικά φθηνότερη τεχνολογία παραγωγής σε σχέση με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των «πράσινων» σταθμών τόσο περισσότερο συγκρατούνται οι χονδρεμπορικές τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments